Svijet     | 24.06.2020. 12:01 |

Bugarska će produžiti vanredno stanje do sredine jula

FENA Internet

SOFIJA, 24. juna (FENA) - Bugarska će do 15. jula produžiti vanredno stanje kao odgovor na epidemiju koronavirusa   nakon što je došlo do još jednog naglog skoka u broju zaraženih, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Kiril Ananiev.

Bugarska je počela ublažavati restriktivne mjere početkom ovog mjeseca, ali je prošle sedmice prijavila 606 novih slučajeva COVID-19, što je najveći sedmični porast od početka epidemije.

U srijedu je prijavljeno oko 130 novih slučajeva, što ukupno iznosi 4.114, a umrlo je 208 osoba. Posljednji skok potaknuo je Ananieva da donese odluku da se ponovo nose maske za lice u unutrašnjim prostorima, kao i javnom prijevozu.

- Imamo povećanje intenziteta epidemije i povećanje širenja koronavirusa - rekao je Ananiev na sjednici vlade.

On je rekao da je prosječni dnevni broj osoba zaraženih koronavirusom od 10. do 24. juna skočio više od tri puta, od 26 do 84 slučaja u jednom danu, u odnosu na prethodni dvosedmični period.

Ananiev je rekao da neće uvoditi nove mjere ili vratiti oštrija ograničenja, već će pojačati kontrolu provođenja mjera fizičke distance, nošenja maski za lice u zatvorenom prostoru i  zabranu putovanja  za većinu zemalja izvan EU.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bugarska će pojačati vojnu prisutnost na Kosovu

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo