Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 09:29 |

Međugorje obilježava 39. obljetnicu Gospinih ukazanja

FENA Zorana Pavković

MEĐUGORJE, 25. lipnja (FENA) – Domaći vjernici sa svojim zavjetima i molitvama hodočaste danas Kraljici mira u Međugorje, gdje se obilježava 39. godišnjica od ukazanja Blažene Djevice Marije.

S obzirom na pojavu koronavirusa ove godine hodočasnika je znatno manje, a stranaca gotovo da i nema.

"Hodočasnici iz stranih zemalja nisu došli zbog situacije kakva jeste. Ima naših domaćih hodočasnika i onih što su u Međugorje stigli prije pojave korone", istaknuli su u Uredu za informacije u Međugorju.

Program za 39. obljetnicu Gospinih ukazanja jednak je kao i ranijih godina, a s obzirom na to da će se središnje misno slavlje održati na otvorenom bit će ispunjeni i epidemiološke mjere zaštite.

Svete mise na hrvatskom jeziku održat će se u 6, 7, 8, 9, 11 i 19 sati s tim da je u 19 sati središnje misno slavlje. Svećenici danas hodočasnike ispovijedaju od pet sati ujutro.

Po riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja. Od tada do danas pojedini vidioci imaju svakodnevna ukazanja, a nekima od njih se Gospa ukazuje jednom mjesečno ili godišnje.

Kako su se izvješća o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih svjetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mjesto godišnje posjeti više od milijun hodočasnika.

Sveta Stolica 2010. utemeljila je posebno povjerenstvo pod vodstvom kardinala Camilla Ruinia koje je istraživalo fenomen međugorskih ukazanja. Rezultati su predani u nadležnost Kongregacije za nauk vjere, nakon čega su proslijeđeni Svetom Ocu te se očekuje izricanje pravorijeka.

Talijanski mediji navode kako je povjerenstvo utvrdilo da su autentična svjedočenja o prvih sedam dana Gospinih ukazanja. Izvješće još nije službeno objavljeno i još se čeka konačna riječ pape Franje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

U srijedu zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija Hrvatske i BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!