Svijet     | 24.06.2020. 13:42 |

Migranti pozitivni na koronavirus zadržani na brodu u blizini Sicilije

FENA Internet

RIM, 24. juna (FENA) - Guverner Sicilije izjavio je da su 28 migranata koji su spašeni na moru pozitivni na koronavirus, što predstavlja dodatnu komplikaciju za napore koje Italija ulaže kako bi spriječila migrantsku krizu.

Migranti su zadržani na brodu u blizini grada gdje su stavljeni u karanten nakon što su spašeni, javio je BBC.

Guverner Nello Musumeci napisao je u postu na Facebooku objavljenom u srijedu da su pozitivni testovi potvrdili da je imao pravo što je zahtijevao specijalne karantenske mjere na moru kako bi spriječili nastajanje novih klastera u Italiji, koja je do nedavno bila evropski epicentar epidemije COVID-19.

Vijest o migrantima koji su pozitivni na koronavirus uslijedila je uoči posjete italijanske parlamentarne komisije Porto Empedocleu. Njihova posjeta upravo ima za cilj da istraži stanje ustanova koje vode brigu o migrantima i zdravstvu.

Ljeto je tradicionalno vrhunac sezone za krijumčare migrantima koji djeluju u anarhičnoj Libiji, a zvaničnici predviđaju povećanje napora migranta da dođu do Evrope s obzirom da se mjere ograničenja ublažavaju u Italiji, a nastavljaju se i aktivnosti humanitarnih brodova na Mediteranu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije