Svijet     | 24.06.2020. 14:26 |

Izrael i Palestinci ponovo uveli dio restriktivnih mjera

FENA Internet

JERUSALEM, 24. juna (FENA) - Izraelske i palestinske vlasti ponovo su uvele neke restriktivne mjere protiv širenja koronavirusa nakon što je porastao broj novih slučaja za koji zvaničnici strahuju da bi mogao otvoriti put za "drugi val" zaraza.

Parcijalne restriktivne mjere stupile su na snagu u srijedu u gradu u centralnom Izraelu i u nekoliko kvartova grada Tiberias gdje je stopa zaraze posebno visoka. Palestinske vlasti također su uvele restriktivne mjere u gradu Hebronu na Zapadnoj obali.

Izrael je bio jedna od prvih zemalja koje su zatvorile granice i uvele mjere ograničenja kada je pandemija prvo izbila, a palestinske vlasti brzo su slijedile njegov primjer.

To je uzelo veliki ekonomski danak ali je funkcioniralo. Prvobitne brojke od stotina slučajeva dnevno pale su na jednocifrene. Izrael je potvrdio 308 smrtnih slučajeva, mnogo manje od brojnih razvijenih zemalja, a tri osobe su preminule od virusa na Palestinskim teritorijama.

Restrikcije su otada postupno ublažavane u nastojanju da se ožive poslovne aktivnosti koje su bile prekinute, a broj zaraženih polako je počinjao da raste. U utorak je Izrael potvrdio 428 novih slučajeva i Palestinci su izvijestili o 179, najvišem broju zaraženih do sada.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako očekuje da će u više lokalnih zajednica biti uvedene restriktivne mjere. On je u ponedjeljak izdao naređenje policiji da  oglobi s 500 šekela (146 dolara) ljude koji ne nose maske za lice u javnosti.

Uprkos rastu broja zaraženih, malo je vjerovatno da će Izrael ponovo uvesti kompletne restriktivne mjere tokom kojih je stopa nezaposlenosti buknula. Stimulativni plan vrijedan 100 milijardi šekela dodatno povećava izraelski budžetski deficit u 2020. za koji se procjenjuje da iznosi 11 posto bruto društvenog proizvoda.

- Ekonomske rezerve su niske i pružaju limitirani arsenal za političke aktere. Trenutno stanje stvari veoma otežava mogućnost ponovnog uvođenja blokade - navodi Hapoalim banka, najveća izraelska kreditna institucija, u istraživačkom izvještaju, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Borrell : Bliski istok stoji 'na rubu ponora'

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana