Svijet     | 24.06.2020. 16:36 |

Njemačka se nada trgovinskom sporazumu između Kine i SAD-a

FENA Internet

BERLIN, 24. juna (FENA) - Njemačka bi željela da Sjedinjene Države i Kina postignu trgovinski sporazum putem Svjetske trgovinske organizacije jer bi takav sporazum podržao globalnu ekonomiju, izjavio je u srijedu ministar ekonomije Peter Altmaier.

- Željeli bismo da se postigne sporazum između Sjedinjenih Država i Kine putem Svjetske trgovinske organizacije, jer bi to bio važan signal koji bi dao ogromnu podršku globalnoj ekonomiji - rekao je Altmaier na konferenciji za novinare.

Predviđa se da će globalna ekonomija doživjeti veliki pad u narednom periodu zbog pandemije koronavirusa, prenio je Reuters.

Pandemija koronavirusa uzrokuje širu i veću štetu ekonomskoj aktivnosti nego što se prije mislilo, objavio je u srijedu Međunarodni monetarni fond.

MMF je objavio da će se globalna proizvodnja smanjiti za 4,9 posto, što predstavlja puno više nego smanjenje od tri posto u aprilu.

Napredne ekonomije posebno su teško pogođene. Očekuje se da će se američka proizvodnja smanjiti za osam posto, a ona u eurozoni za 10,2 posto u 2020. godini, što je za više od dva postotna boda lošije od aprilske prognoze, objavio je MMF.

Kina, gdje su se preduzeća počela ponovo otvarati u aprilu i gdje su nove infekcije minimalne, jedina je od većih ekonomija za koju se očekuje u 2020. pozitivan rast, a sad se prognozira rast od jedan posto u poređenju s 1,2 posto prema aprilskoj prognozi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta