Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 15:49 |

Skupština HNK usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 25. juna (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je u četvrtak po hitnom postupku rebalans budžeta HNK za 2020. godinu u iznosu od 249,3 miliona maraka, što je za oko 9 miliona više u odnosu na budžet usvojen krajem prošle godine.

Po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020. godinu.

Predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago kazao nakon sjednice kako je najvažnije da su nesporazumi kroz političke razgovore otklonjeni te da će usvajanjem današnjih dokumenata biti omogućena implementacija tzv. "korona zakona" koji bi trebao pomoći privrednim subjektima i barem donekle ublažili negativne posljedice pandemije.

Govoreći o usvojenom rebalansu budžeta, kazao je kako je to trenutno ono što HNK može uraditi te da se nada kako će u narednom periodu doći do poboljšanja privrednih aktivnosti.

- Mi bismo bili zadovoljni kada ovaj rebalans u narednom periodu ne bi doživljavao nove rebalanse, znači kada bi ostao na snazi do kraja 2020. godine, i onda bi smatrali da smo ipak obezbijedili finansijsku stabilnost kantona. Nadamo se da će doći do poboljšanja privrednih aktivnosti u narednom periodu te da će naši građani više koristiti turističke resurse na području HNK i naše države - naglasio je Špago.

Premijer HNK Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo što su ta dva važna dokumenta usvojena općim konsenzusom te što se konačno može krenuti u realizaciju "korona zakona".

- Mi već od sutra možemo realizirati javni poziv te pristupiti sklapanju sporazuma i protokola s Razvojnom bankom oko otvaranja kreditne linije za subvencioniranje kamata za mala, srednja i mikro preduzeća. Prema tome, na ovaj način možemo pristupiti aktivnostima podrške revitaliziranju i oživljavanju naše privrede – poručio je Herceg.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o rebalansu budžeta

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o rebalansu federalnog budžeta

Skupština HNK u ponedjeljak o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana