Stranačke aktivnosti     | 25.06.2020. 11:21 |

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

FENA Saopćenje

Glasovima vijećnika SDA i SBB-a, uz podršku nekoliko nezavisnih vijećnika, Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na sjednici održanoj 24. juna 2020. godine, odobrilo je plan gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake da grad zaduži za 10 miliona KM. Vijećnici Naroda i Pravde nisu podržali ovo zaduženja smatrajući ga štetnim za grad i građane Sarajeva.

Iako zaduženje iznosi čak dvije trećine godišnjeg budžeta ove institucije, Odluka o odobravanju kredita stala je na nešto više od jedne stranice, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

„Obrazloženje iz Odluke o kreditnom zaduženju pada pred činjenicama i zdravom logikom. Naime u Odluci se navodi da je svrha kreditnog zaduženja 'realizacija kapitalnih projekata od značaja za grad Sarajevo', mada ni u jednom mandatu gradsko vijeće nije donijelo akt kojim se utvrđuje spisak kapitalnih projekata od značaja za grad Sarajevo, a koja bi mogla biti polazna osnova za njihovo finansiranje iz kreditnog zaduženja“, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde spornim smatraju i niz navodnih kapitalnih projekata kojih se gradonačelnik sjetio tek u posljednjoj, ujedno i izbornoj, godini mandata.

„U kratkom i šturom obrazloženju pobrojani su navodni kapitalni projekti, iako se u nekim slučajevima, kao što je slučaj sa rekonstrukcijom tunela na Ciglanama, ne radi o nadležnosti Grada Sarajeva. Potom se navode projekti vezani za Trebevićku žičaru, gdje nije jasno zašto se ti projekti ne finansiraju iz sredstava Javnog preduzeća 'Sarajevo', koje i upravlja žičarom i koje posluje pozitivno. Kreditna sredstva bi se koristila i za opremanje novih prostorija gradske uprave kod Vječne vatre, iako je u dosadašnje prostorije, koje bi bile poklonjenje Parlamentu FBiH, uloženo stotine hiljada maraka. Samo je u kabinet gradonačelnika u proteklom periodu uloženo 100.000 KM, a Skaka bi sada krenuo u rekonstrukciju i opremanje novog ureda“, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Posebno spornim u Narodu i Pravdi vide namjeru gradonačelnika Abdulaha Skake, da iz kreditnih sredstava finansira rekonstrukciju objekata koji potom dobijaju ugostiteljski sadržaj, koji se na sumnjivim tenderima dodjeljuje podobnim kadrovima.

„Suludo, štetno i bezobrazno je da građani finansiraju rekonstrukciju objekata, koji se potom po nevjerovatno povoljnim uvjetima dodjeljuju privatnicima. Imamo primjer gdje je gornja stanica Trebevičke žičare izdata na sumnjivom tenderu privatnom ugostitelju, uz kiriju koja iznosi samo pet posto mjesečnih prihoda po izdatim računima. To faktički znači da je privatnik potpuno osiguran jer je kiriju vezao za promet u objektu što ga stalja u izuzetno povoljnu situaciju. Sada gradonačelnik Skaka traži da se kreditnim sredstvima rekonstruiše i stara željeznička stanica na Bistriku, za koju se već zna da će imati i ugostiteljski sadržaj“, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Na kraju, iz Naroda i Pravde poručuju da su gradonačelnik Abdulah Skaka i njegovi koalicioni partneri iz SDA, SBB-a i svi drugi koji su podržali ovu odluku, građane Sarajeva zadužili za višemilionski iznos, bez smislenog obrazloženja i bez pokušaja da se iz vlastitih ušteda finansiraju neki kapitalni projekti

„Ranije smo ukazivali da su troškovi gradske administracije, posebno troškovi vezani za kabinet gradonačelnika i promociju gradonačelnika u medijima, višestruko uvećani. Umjesto da se iz štednje i racionalnog trošenja dostupnog budžetskog novca finansiraju oni projekti koji su doista od životnog značaja za same građane, gradonačelnik odlučuje zadužiti građane za finansiranje projekata koje samo on vidi kao kapitalne“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta