Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 14:16 |

Komisija podržala predložene izmjene Zakona o plaćama i revizorske izvještaje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Na sjednici Komisije za finansije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj fazi u komisiji, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici Mirjana Marinković -Lepić i Predrag Kojović, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Prihvaćeni su revizorski izvještaji o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2017. godinu.

Usvojeno je zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu, s prijedlozima zaključaka i prilozima 1. i 2. koji čine cjelinu zbirnog mišljenja. Komisija predlaže Zastupničkom domu PSBiH da prihvati 73 izvještaja finansijske revizije institucija BiH za 2018. godinu.

Usvojen je i zaključak kojim se predlaže Zastupničkom domu PSBiH da obavezuje rukovodstva 55 institucija BiH čije je finansijsko poslovanje u 2018. godini ocijenjeno revizorskim "pozitivnim mišljenjem uz skretanje pažnje" (obuhvaćajući skretanja pažnje uz pozitivna mišljenja revizora o finansijskim izvještajima i/ili uz pozitivna mišljenja revizora o usklađenosti) na poduzimanje svih potrebnih mjera iz nadležnosti svake institucije posebno, kako bi se izbjegle daljnje posljedice pojava na koje je revizija skrenula pažnju pri isticanju predmeta u "pozitivnom mišljenju", a posebno da materijalnost takvih nalaza revizije eventualno ne preraste u buduće kvalifikacije u sljedećem izvještaju revizije.

Zaključeno je i to da se predloži Domu usvajanje predloženih zaključaka Komisije za finansije i proračun za šest institucija BiH sadržanih u pojedinačnim mišljenjima Komisije za svaku instituciju BiH, a čiji su revizorski izvještaji o finansijskom poslovanju za 2018. godinu bili predmetom detaljne analize u Komisiji.

Usvojen je i zaključak kojim se Zastupničkom domu PSBiH predlaže da od Jedinice za provedbu projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH (Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH), Ministarstva obrane BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Instituta za akreditiranje BiH i Službe za poslove sa strancima BiH da svaka institucija zasebno posveti posebnu pažnju daljnjem jačanju svoga sistema unutarnjih kontrola s ciljem povećanja učinkovitosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta