Svijet     | 25.06.2020. 15:46 |

Otvorena glasačka mjesta u Rusiji za glasanje o ustavnim promjenama

FENA Internet

MOSKVA, 25. juna (FENA) - Glasačka mjesta u četvrtak su otvorena u Rusiji radi sedmicu dana dugog glasanja o ustavnim promjenama koje bi mogle omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Glasanje o nizu ustavnih amandmana, koje je predložio Putin u januaru, prvobitno je bilo zakazano za 22. april, ali je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Ono je ponovo zakazano za 1. juli, uz otvaranje glasačkih mjesta sedmicu dana ranije i njihovo držanje otvorenim sedam dana kako bi se izbjegle gužve na glavni dan glasanja.

Predloženi amandmani uključuju promjenu u ustavu koja bi omogućila 67-godišnjem Putinu, koji vlada Rusijom duže od dvije decenije, da se natječe za još dva šestogodišnja mandata nakon što mu trenutni istekne u 2024. Drugi amandmani govore o socijalnim davanjima, definiciji braka kao zajednice muškarca i žene i njima se redistribuiraju izvršne ovlasti unutar vlade i jača se predsjednička pozicija.

Promjene su već uvojila oba doma parlamenta, Ustavni sud i Putin ih je potpisao kao zakon. On je insistirao da se o njima glasa, iako to nije navedeno u zakonu, u onome što mnogi smatraju naporom da se da oreol demokratije kontroverznim promjenama.

Održavanje glasanja u jeku pandemije pojačalo je brige jer Rusija još izvještava o više od 7.000 novih slučajeva zaraze dnevno i ima ukupno 613.000 potvrđenih zaraza.

Kremlj je u više navrata odbacivao te brige, tvrdeći da je Rusija u stanju da uspori epidemiju i pružio je uvjeravanja građanima da su sve neophodne mjere poduzete da se osigura bezbjednost glasača, prenosi AP.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu