Bosna i Hercegovina     | 25.06.2020. 17:06 |

Bregu: Na regionu je da zadrži posvećenost saradnji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - U sklopu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su održani sastanak ministara vanjskih poslova ovog Procesa i godišnji sastanak Vijeća za regionalnu saradnju, koji je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) organizovalo zajedno s Kosovom kao odlazećim predsjedavajućim SEECP-a.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu izrazila je iskrenu zahvalnost kolegama iz Prištine za sve napore koje su uložili tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi i čestitala Ankari kao sljedećem predsjedavajućem ovim Procesom, koja je veliki pristalica regionalne saradnje.

- Regionalna saradnja ima svoje uspone i padove. Vremena kao što su ova, međutim, traže jačanje ekonomskog rasta i razvoja zapadnog Balkana. Mnogo toga je urađeno, ali je još više ostalo da se uradi. Ponovo se mogu obavezati da ćemo uporno raditi na ostvarivanju rezultata, ali regionalna saradnja nije tehnički proces čiji uspjeh zavisi od sastanaka i strategija na papiru. To je politički proces, umnogome pod uticajem političkih situacija, ali i mnogobrojnih izazova. Ne možemo uspjeti ako ne budemo svi proaktivno učestvovali da se zaustave prijetnje regionalnoj stabilnosti i napretku - dodala je Bregu. 

Ministri učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi zahvalili su Vijeću za regionalnu saradnju na dokazanoj konstruktivnoj ulozi u pogledu regionalne saradnje u regionu i iskazali punu podršku toj organizaciji i njenim aktivnostima.

- Za regionalne probleme potrebna su regionalna rješenja. Da bi regionalna ekonomska integracija uspjela i bila u potpunosti povezana s jedinstvenim evropskim tržištem, potrebna nam je jasnoća, politička spremnost svih aktera i partnera da bude osiguran sveobuhvatan pristup saradnji na zapadnom Balkanu. Na regionu je da zadrži opredijeljenost za saradnju kao instrument koji uvijek iznova može donijeti konkretan napredak i ne iznevjeriti ogromnu podršku građana regionalnoj saradnji i članstvu u Evropskoj uniji - zaključila je Bregu. 

Učesnici godišnjeg sastanka Vijeća prihvatili su godišnji izvještaj generalne sekretarke za period od 2019. do 2020. i iskazali punu podršku pripremi narednog Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, kao i strategije "Jugoistočna Evropa 2030" na kojima Vijeće za regionalnu saradnju radi, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bregu: Ekonomsko osnaživanje žena nije luksuz

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo