Ekonomija     | 26.06.2020. 09:54 |

PayPal želi ponuditi i transakcije kriptovalutama

FENA Internet

NEW YORK, 26. lipnja (FENA) - Usluga internetskog plaćanja PayPal želi ponuditi svojim  aktivnim korisnicima (približno 325 milijuna) direktnu kupovinu i prodaju kriptovaluta u naredna tri mjeseca, izvještava Coindesk navodeći dva insajdera.

Planirana je i integracija kripto-novčanika, pomoću kojih korisnici mogu upravljati svojim novčićima. Nisu otkrivene informacije o tome koje bi kriptovalute trebale biti uključene, ali izgleda očigledno da je bitcoin jedna od najpopularnijih.

Da bi osigurao potrebnu likvidnost, PayPal radi s raznim mjenjačnicama. U kripto zajednici su potencijalni kandidati Coinbase i Bitstamp, dva najveća svjetska trgovca kriptovalutama.

Europski i američki korisnici PayPala već mogu kupiti Bitcoin uz PayPal, ali novčićima se do sada upravljalo pomoću novčanika od partnera Coinbase. No, u budućnosti će se novčići pohraniti direktno na račun korisnika PayPal-a.

Brojni su znakovi koji govore u prilog takve kripto integraciju. PayPal je već pokazao jasan interes za nalet u kripto svemir. Na primjer, pružatelj usluga platnog prometa pridružio se projektu Libra kojega je pokrenuo Facebook, ali je potom izašao nakon sve većeg protivljenja države.

Čini se da i dva oglasa za posao PayPala potvrđuju da su informacije iz “Coindeska” više od pukih glasina. Traže se stručnjaci za blockchain i viši inženjeri za kriptovalute koji će istražiti blockchain tehnologije i njihovu moguću primjenu s PayPalom u okviru novog tima.

U svom godišnjem izvještaju PayPal je već istaknuo da su blockchain i virtualne valute potencijalni faktori rizika za poslovanje. Stoga nije iznenađujuće da grupa sada želi pomnije sagledati ta pitanja i traži načine na koje bi od njih mogla imati koristi, prenosi SEEbiz.
 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije