Svijet     | 26.06.2020. 15:44 |

Norvežaninu sedam godina zatvora zbog planiranje ubistva iranskog disidenta

FENA Internet

KOPENHAGEN, 26. juna (FENA) - Danski sud osudio je u petak norveškog državljanina na sedam godina zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za špijuniranje za iranske obavještajne službe i saučesništvo u zavjeri za ubistvo iranskog disidenta u Danskoj.

Ovaj 40-godišnji Norvežanin, koji je porijeklom Iranac, uhapšen je u oktobru 2018. godine nakon velike policijske akcije u kojoj je Danska privremeno zatvorila svoje međunarodne granice. Sud nije saopćio identitet osuđenog.

Norvežanin je nekoliko dana krajem septembra te godine posmatrao i fotografisao dom Iranca u Danskoj, kao i ulice i puteve koji okružuju njegov dom, navodi se u saopćenju Okružnog suda Roskilde.

- Sud je utvrdio da su informacije sakupljene i proslijeđene osobi koja radi za iransku obavještajnu službu s ciljem da se likvidira osoba - navodi se u saopćenju suda.

Optuženi je osuđen na sedam godina zatvora i trajno protjerivanje iz zemlje. Zasad nije poznato da li će prvo odslužiti kaznu pa biti izgnan, ili će prvo biti protjeran iz zemlje negdje drugo na odsluženje kazne, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'