Svijet     | 26.06.2020. 16:50 |

Tajland i Mijanmar uništili drogu vrijednu više od dvije milijarde dolara

FENA Internet

AYUTTHAYA, Tajland/YANGON, 26. juna (FENA) - Tajland i Mijanmar uništili su u petak 25 tona zaplijenjenih droga zajedničke vrijednosti više od dvije milijarde dolara, ali su saopćili da je je priliv droga u porastu dok bande organiziranog kriminala jačaju snabdijevanje i nalaze nove kanale za svoje nelegalno poslovanje.

Takozvani Zlatni trougao u jugoistočnoj Aziji, gdje se sastaju sjever Mijanmara, Laos i Tajland, dugo vremena je bio središte nelegalne trgovine drogom. Proizvodnja droge sada ima industrijsku dimenziju.

U Ayutthayi, sjeverno od Bangkoka, tajlandske vlasti obilježile su Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i tajne trgovine masovnim uništenjem droga.

Policijski komandosi u crnim uniformama stražarili su ispred kutija s drogama iskrcanim iz kamiona, i heroinskim paketićima i vrećicama napunjenim tružičastim pilulama metamfetamina koje su ubacili u mašine za uništavanje.

Čelnici kontranarkotičkih jedinica tvrde da su putna ograničenja uvedena zbog koronavirusa i kontrolni punktovi pomogli u smanjenju krijumčarskih aktivnosti, iako Ured UN-a za borbu protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala (UNODC) tvrdi da je trgovina procvjetala.

Wisanu Prasarthong-osoth, zamjenik načelnika nacionalne policije, izjavio je da su kriminalci koji trguju drogom postali kreativniji.

- Naša djeca donose pogrešnu odluku da naručuju narkotičke droge online. I trgovci im šalju tu drogu - kazao je.         

- Iako je uzgajanje opijuma i prerada heroina u opadanju, proizvodnja metamfetamina u sjevernim regijma Mijnamara kojima vlada bezakonje se povećala, dok su oružane etničke grupacije u saradnji s elementima organiziranog kriminala.

Tajland se uglavnom koristi kao polazna tačka za distribuciju droge.

Regionalni predstavnik UNODC-a Jeremy Douglas izjavio je da je online prodaja droge zabrinjavajući trend i da je višak metamfetamina na tržištu oborio cijene.

- Sada smo usmjereni na povećanu dostupnost droga na tržištu. To je veoma zabrinjavajuće – izjavio je Douglas.

Crni stup dima dizao se u nebo iznad najvećeg mijanmarskog grada Yangona, nakon što su zapaljene vreće napunjene drogom. Vatrogasci su brzo ugasili plamen.

- Iskreno govoreći, Mijanmar je postao tranzitna zemlja distribucije narkotičkih droga prema Evropi i Aziji – izjavio je Hla Wai, pukovnik mijanmarske policije, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uprava policije MUP-a TK oduzela 70 kilograma droge

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo