Bosna i Hercegovina     | 26.06.2020. 18:11 |

Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadoricu Švicarske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila je danas u oproštajnu posjetu ambasadoricu Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Andreu Rauber Saxer.

Turković je izrazila zadovoljstvo zbog prijateljskih i veoma sadržajnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Švicarske, čemu je tokom svog mandata doprinijela i ambasadorica Rauber Saxer.

Izrazila je zahvalnost Vladi Švicarske kao jednom od najvećih donatora BiH tokom proteklih 20 godina, za doprinos unaprijeđenju političke stabilnosti i sigurnosti, ekonomskog razvoja te funkcionisanju demokratskih struktura i procesa. Tokom susreta, ministrica Turković je informisala ambasadoricu Rauber Saxer i o aktuelnom stanju u BiH, s posebnim naglaskom na proces europskih integracija BiH.

Ambasadorica Rauber Saxer je zahvalila ministrici Turković na dobroj saradnji, istakavši da Švicarska ostaje privržena prijateljskim odnosima i saradnji sa Bosnom i Hercegovinom. Naglasila je da Švicarska snažno podržava napore Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te će nastaviti podupirati reformske procese u našoj zemlji.

Iskazala je zadovoljstvo svojim boravkom u Bosni i Hercegovini tokom kojeg je, kako je rekla, imala priliku upoznati divnu zemlju i divne ljude. Ukratko je informisala i o kandidaturama Švicarske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a i za Univerzalnu poštansku uniju, izrazivši nadu u podršku Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica je ministrici Turković uručila tekst zajedničke inicijative Švicarske i Velike Britanije pod nazivom: "Remittances in Crisis: How to keep them flowing: A Call to Action", izrazivši želju da se toj zajedničkoj inicijativi pridruži i BiH.

Na kraju susreta, ministrica Turković je zahvalila ambasadorici Rauber Saxer za njen sveukupni angažman u Bosni i Hercegovini i poželila joj uspjeh u budućem radu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!