Svijet     | 27.06.2020. 14:44 |

EU sužava listu zemalja kojima dopušta ulazak

FENA Internet

BRUXELLES, 27. juna (FENA) – Očekuje se da su pregovarači Evropske unije blizu finaliziranju liste zemalja čijim će građanima biti dopušteno da ponovo putuju Evropom, moguće od kraja naredne sedmice, potvrdili su u subotu diplomati EU. Skoro je izvjesno da će Amerikanci biti isključeni na kratkoročni period zbog broja slučajeva koronavirusa u SAD-u.

Očekuje se da pregovarači tokom dana suze tačne kriterije za zemlje koje će uvrstiti na listu, koji uključuju i način na koji se pojedina zemlja bori s pandemijom. Drugi ključni kriterij je da li je pojedina zemlja uvela zabranu građanima iz evropskih država.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama skočio je tokom protekle sedmice, uz rekord od 45.300 potvrđenih novih dnevnih slučajeva zaraze. Predsjednik Donald Trump također je suspendovao ulazak u zemlju svim građanima iz Schengenske zone slobodnog putovanja dekretom u martu.

Diplomati EU potvrdili su kako se očekuje objava zvaničnog sporazuma o kriterijima dozvole ulaska – koji će vjerovatno uključivati limitiranje stope zaraze po 100.000 stanovnika - u ponedjeljak navečer ili utorak ujutru. Diplomati su tražili da ostanu anonimni jer je procedura u toku i politički je veoma osjetljiva.

Procjenjuje se da više od 15 miliona Amerikanaca putuje u Evropu svake godine, a odgoda njihovih posjeta samo bi nanijela dodatni udarac ekonomijama i turističkom sektoru i u Evropi i u Sjedinjenim Državama razorenim pandemijom virusa. Smatra se da desetak miliona Evropljana pređe Atlantik radi odmora ili poslovnih aktivnosti svake godine, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Hrvatska: Most predstavio nositelje lista svoje koalicije u svih 11 izbornih jedinica

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom