Ekonomija     | 27.06.2020. 18:20 |

Peta Media regata na Neretvi 4. i 5. jula, cilj promocija i očuvanje prirode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Udruženje građana "Zelena rijeka" iz Konjica, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH te općine Konjic nastavlja sa pozitivnim akcijama te će u Konjicu 4. i 5. jula organizirati petu Raiffeisen MEDIA Regatu na Neretvi.

Za krajnji cilj održavanja ovogodišnje Raiffeisen MEDIA Regate na Neretvi, Udruženje ističe promociju važnosti očuvanja prirodnih ljepota i životne sredine konjičke regije te promociju Konjica kao destinacije za domaće i regionalne posjetioce.

Regata je ove godine, uz pomoć sponzora i partnera, a u skladu sa trenutnom situacijom vezanom za COVID-19, planirana kao dvodnevni događaj, gdje će učesnici imati priliku da sudjeluju u nešto manjem broju aktivnosti i obilazaka, no i dalje s punim fokusom na važnost očuvanja svega što je domaće i što se pokazalo kao osnova ekonomije u ovim kriznim vremenima, saopćeno je iz Udruženja građana "Zelena rijeka".

S obzirom na to da je zbog panedemije Udruženje bilo onemogućeno da obavi tradicionalno čišćenje Neretve koje se inače realizira 22. aprila na Dan planete Zemlje, planirano je pomjeriti aktivnosti na septembar te nakon turističke sezone obaviti održavanje plovnog toka rijeke Neretve, od Glavatičeva do Džajića buka.

Prethodnih godina se, kako ističu u Udruženju, to pokazalo kao prava aktivnost kojim se daje doprinos očuvanju prirode, a kako je Udruženje ranije imalo priliku ugostiti učenike osnovnih škola u okviru tih aktivnosti to je planirano i za 2020.

Raiffeisen MEDIA Regata na Neretvi je reakcija Udruženja na potrebe zaštite okoliša i prirode, te se, kroz njeno održavanje planira skrenuti pažnja javnosti na sve veću potrebu zaštite i educiranja o načinima očuvanja životne sredine, naročito vodenih površina. Održavanje regate na Neretvi će skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na tom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Planirano je da učesnici tog takmičenja budu predstavnici svih medija sa prostora Bosne i Hercegovine, koji će se takmičiti u rafting spustu niz rijeku Neretvu. Zadatak takmičara je da što prije završe spust, na relaciji od Glavatičeva do Džajića buka (oko 18 km vodene dužine). Predviđeno je da svakim čamcem upravlja posada od četiri člana (po dva predstavnika iz dva različita medija) sa profesionalnim skiperom, koji će biti zadužen za siguran spust i podršku takmičarima.

Broj takmičara na jednom čamcu je smanjen u skladu sa obaveznom fizičkom distancom koju je propisala Federalna uprava civilne zaštite, koja će se poštovati u toku trajanja takmičenja.

- Udruženje želi pomoći novinarima i predstavnicima medija da se druže i opuste nakon svih događanja kroz koja smo skupa prošli u zadnje vrijeme, jer su mediji ti koji su bili na prvoj liniji i aktivno izvještavali o svim novostima i uz njihovu promoć promovirati sve što ovaj kraj Bosne i Hercegovine može ponuditi - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta