Bosna i Hercegovina     | 28.06.2020. 16:56 |

Alma Čolo na video – sjednici Komiteta PSSE za pravne poslove i ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Alma Čolo učestvovaće sutra na video – sjednici Komiteta PSSE za pravne poslove i ljudska prava.

Prema najavama iz PSSE, na sjednici Komiteta biće razmotren nacrt izvještaja na temu "Uticaj pandemije virusa korona (COVID – 19) na ljudska prava i vladavinu zakona". Očekuje se da članovi Komiteta usvoje i nacrt rezolucije i nacrt preporuka u vezi s ovom temom.

Predviđeno je da Komitet imenuje i nekoliko izvjestilaca na teme iz nadležnosti Komiteta, uključujući i imenovanje generalnog izvjestioca PSSE za zaštitu "zviždača" (prijavljivača korupcije).

U vezi s pitanjem borbe protiv korupcije članovi Komiteta razmotriće opšte principe političke odgovornosti, a raspravljaće i o izvještaju koji odgovara na pitanje treba li procesuirati političare za izjave koje daju u toku njihovog mandata.

Najavljeno je da će Komitet PSSE za pravne poslove i ljudska prava razmotriti i Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu izmjena Ustava Ruske Federacije koje se odnose na izvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u toj zemlji, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi delegacije PSBiH na sjednici Monitoring komiteta PSSE

Čolo: Odluka Suda o izboru članova CIK-u pokazala svu zakonsku neutemeljenost tvrdnji SNSD i HDZ

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH Čolo na sjednici PS Vijeća Evrope u Parizu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!