Svijet     | 28.06.2020. 18:15 |

Fatah pozdravlja Hamasov poziv na jedinstvo protiv izraelske aneksije

FENA Internet

RAMALLAH, 28. juna (FENA) - Palestinski pokret Fatah pozdravio je poziv na jedinstvo rivalskog pokreta Hamasa kako bi se suprotstavili izraelskom planu aneksije dijelova okupirane Zapadne obale.

"Ruke Fataha uvijek su otvorene i spremne na jedinstvo", poručio je generalni sekretar Fataha Jibril Rajoub u nedjelju, dodajući da je jedinstvo posebno važno u ovim momentima kada se Palestinci suočavaju sa aneksijom.

"Jedinstvo je glavni stup palestinske nacionalne borbe, a bez njega je nemoguće oduprijeti se izraelskoj okupaciji, američkom sporazumu stoljeća i planiranoj aneksiji", kazao je Rajoub, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hamas je u subotu pozvao na jačanje međupalestinskog jedinstva i usvajanje nacionalnog plana u cilju, kako se dalje navodi, "podrivanja zavjera plana aneksije i sporazuma stoljeća".

Izraelska vlada trebala bi održati glasanje 1. jula o aneksiji stambenih blokova i doline Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku Vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana