Svijet     | 29.06.2020. 15:20 |

Novi predsjednik Poljske bit će izabran u drugom krugu

FENA Internet

VARŠAVA, 29. juna (FENA) – Aktuelni poljski predsjednik Andrzej Duda suočit će se sa svojim najvećim suparnikom Rafalom Trzaskowskim, kandidatom vodeće opozicione stranke Građanska platforma (PO),  u drugom krugu poljskih predsjedničkih izbora, sudeći po izlaznoj anketi Ipsosa objavljenoj u nedjelju navečer, javila je Poljska novinska agencija (PPA).

Ipsos je objavio da je Duda osvojio 41,8 posto glasova, dok je Trzaskowski, koji je gradonačelnik Varšave, osvojio je 30,4 posto, a Szymon Holownia, nezavisni kandidat koji se natjecao kao umjereni konzervativac, dobio je 13,3 posto.

Na osnovu poljskih izbornih pravila, pošto nijedan od 11 kandidata na predsjedničkim izborima nije osvojio više od 50 posto glasova, drugi krug izbora bit će održan 12. jula.

Duda, uz podršku konzervativne stranke Pravo i pravda, i Trzaskowski, demokršćanin, pokušat će da privuku glasače devet preostalih kandidata za drugi krug izbora.

Uprkos tome što se epidemija COVD-19 još širi u Poljskoj, u nedjeljnom prvom krugu izbora registrovan je relativno visok odziv glasača. Izlazne ankete ukazuju da je 62,9 posto glasača jučer izašlo na izbore, što predstavlja rast s 49 posto odziva na izborima održanim prije pet godina.

Poljska ima ukupno 33.907 slučajeva zaraze COVID-19, uz 1.438 preminulih, sudeći po ažuriranom dnevnom izvještaju koji je objavilo ministarstvo zdravstva u nedjelju ujutro, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta