Bosna i Hercegovina     | 30.06.2020. 13:56 |

Akreditacija AKAZ-a - Pacijentima s invaliditetom olakšan pristup Općoj bolnici

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) Adnan Bilić uručio je direktoru Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Zlatku Kraviću akreditaciju za uspješnu implementaciju pilot-projekta uvođenja inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI).

Projekt je trajao dvije godine, a pacijentima s invaliditetom omogućava olakšan pristup toj zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama.

Kako je istaknuo direktor Kravić, urađeni su mnogi građevinski i drugi radovi te završena i edukacija osoblja. Postavljene su i informacije na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne pacijente kao i vodilica - taktilne podloge koje pomažu slijepim osobama dolazak do ambulanti.

Osim toga urađena su kupatila za osobe s invaliditetom i ostali potrebni građevinski i drugi radovi.

Uz  čestitku uposlenicima 'Opće bolnice' za implementaciju pilot-projekta inkluzije direktor AKAZ-a Adnan Bilić kazao je da je sve urađeno po svjetskim standardima u toj oblasti te da su, paralelno uz građevinske i druge radove, donijete i potrebne mjere i procedure vezano za Inkluzivne standarde.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić ističe da je tokom četvorogodišnjeg mandata nastojao da ta ustanova bude svijetli primjer kako se, uz puno humanosti, dobre volje i određena materijalna sredstva, može učiniti mnogo za pacijente.

Ceremonija uručivanja akreditacije Općoj bolnici za implementaciju ISO standarda za osobe s invaliditetom upriličena je uz uobičajene mjera zaštite, zbog pandemije. Tom događaju prim dr. Zlatko Kravić prisustvovao je posljednji put u funkciji direktora Opće bolnice, nakon četvorogodišnjeg mandata. Od 1. jula funkciju direktora te zdravstvene ustanove preuzima prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

Opća bolnica svakim danom bliža pacijentima

JU Dom zdravlja KS i AKAZ dogovorili certifikaciju medicinskog sektora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu