Svijet     | 30.06.2020. 14:08 |

Iran osudio bivšeg novinara na smrt zbog poticanja na nemire

FENA Internet

TEHERAN, 30. juna (FENA) - Iran je osudio na smrt Ruhollaha Zama, novinarskog aktivistu koji je uhapšen u inostranstvu prošle godine, zbog navodnog poticanja na antivladine nemire krajem 2017. na društvenim mrežama, javili su u utorak iranski mediji.

Sin proreformskog šiitskog imama, Zam je vlasnik TV kuće Amadnews, koji je imao više od milion pratilaca na društvenim mrežama prije nego što je ukinut 2018. godine nakon što ga je iranska vlada optužila da poziva na nasilje tokom protesta, prenosi Reuters.

Kanal se uskoro ponovo pojavio pod novim imenom.

Prošlog oktobra, iranska Revolucionarna garda saopćila je da su "uhvatili" Zama, koji je dobio politički azil u Francuskoj, a takođe je imao baze i u drugim dijelovima Evrope, u "složenoj operaciji koja se koristila alatima za obmanu obavještajaca".

Optužba za korupciju se koristi u slučajevima oružanog ustanka i špijunaže i predstavlja kapitalno krivično djelo prema iranskom islamskom zakonu.

Iranski zvaničnici optužili su SAD, kao i regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju i vladine protivnike koji žive u egzilu za poticanja nemira, koji su počeli kao protesti zbog ekonomskih teškoća i počeli su se širiti diljem zemlje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta