Bosna i Hercegovina     | 30.06.2020. 14:41 |

USFBiH - Ogranak KS-Rad Komisije ne treba posmatrati kao pritisak na pravosuđe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Udruženje sudija/sudaca u Federaciji BiH (USFBiH) – Ogranak Kantona Sarajevo (KS) oglasio se saopćenjem za javnost povodom osnivanja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i Zaključaka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) od 18. jula 2019. godine, aktualiziranih 19. juna 2020. godine, u kojem navodi kako rad Privremene istražne komisije ne treba posmatrati kao pritisak na pravosuđe.

- Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH osnovana je sa ciljem da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH. Poseban osvrt ova komisija treba dati u pogledu sposobnosti VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji - ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Udruženje sudija FBiH-Ogranak KS, vođen ciljevima za osnivanje Komsije, nalazi da njen rad ne treba posmatrati kao pritisak zakonodavne vlasti na pravosuđe, "budući da svako utvrđivanje uzroka i odgovornosti za stanje u kojem se BH pravosuđe nalazi, te u tom kontekstu poboljšanje rada VSTV-a, treba da bude cilj svim članovima VSTV-a, nosiocima pravosudnih funkcija i svakog građanina naše države".

Istovremeno, smatra da članovi VSTV-a i nosioci pravosudnih funkcija imaju profesionalnu obavezu da, u okviru Ustava i zakona, svojim stručnim znanjem doprinesu poboljšanju rada VSTV-a i pravosuđa u cjelini.

- Stoga se daje snažna podrška za učestvovanje i u radu Komisije, a o čemu će konačnu odluku donijeti svako ponaosob. Udruženje sudija FBiH-Ogranak KS očekuje da rad Komisije dovede do konkretnih objektivnih zaključaka povodom ciljeva svoga osnivanja, a naposljetku i do neophodne izmjene Zakona o VSTV-u koja je kao prioritet prepoznat od svih domaćih i međunarodnih subjekata, pravosudne zajednice, ali i samog VSTV-a - navodi se u saopćenju, uz podsjećanje kako su izmjene Zakona o VSTV-u u nadležnosti PSBiH.

U Udruženju sudija FBiH-Ogranku KS su mišljenja da bi se svaki drugačiji pristup ciljevima osnivanja spomenute komisije mogao protumačiti kao manipulacija principom nezavisnosti pravosuđa "za kojim nesumnjivo treba posegnuti ukoliko bi zakonodavna vlast, kroz rad Komisije ili na bilo koji drugi način, prešla granice svoje ustavne nadležnosti".

- Na VSTV-u je da pokaže da ima opredjeljenje i kapacitete da bh. pravosuđe organizira po evropskim standardima, uz puno osiguranje njegove nezavisnosti, nepristrasnosti i profesionalnosti - navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu