Svijet     | 30.06.2020. 14:48 |

Putin, Erdogan i Rouhani sutra raspravljaju o situaciji u Siriji

FENA Internet

MOSKVA,   30. juna (FENA) – Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani u srijedu će raspravljati o sukobu u Siriji tokom video konferencije, objavio je  Kremlj.

Tri zemlje održale su razgovore u kazahstanskoj prijestonici Astani (sadašnjem gradu Nur-Sultan) 2018.  godine u cilju rješenja situacije u Siriji. Prethodni sastanak tri zemlje garanta takozvanog procesa iz Astane održale su u Ankari u septembru 2019.

Ujedinjene nacije danas će održati virtualnu konferenciju o Siriji i prikupljanju novčanih sredstava za izbjeglice koje prolaze kroz devetu godinu oružanog sukoba. UN traže više od 10 milijardi dolara pomoći za narod u Siriji i u susjednim zemljama. Svjetska organizacija se nada da će većina tog novca doći od 60 vlada i nevladinih agencija okupljenih putem video veze. Evropska unija domaćin je skupa.

Donatorska konferencija, sada redovan godišnji skup, razdvojila je finansiranje u dva segmenta – apel UN-a za pomoć u Siriji vrijednu 3,8 milijardi dolara i 6,04 milijardi dolara  za zemlje koje su primile izbjeglice. Samo mali dio tih sredstava je prikupljen do sada, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo