Ekonomija     | 30.06.2020. 16:05 |

Godišnji sastanak BIS Basela - Saradnja na globalnom nivou važnija nego ikad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić učestvovao je, putem video linka, u radu 90. redovnog godišnjeg sastanka Banke za međunarodna poravnanja (BIS), sa sjedištem u Baselu, Švicarska Konfederacija. 

Ove godine BIS obilježava 90 godina postojanja i rada, a ovogodišnji sastanak bio je posvećen, najvećim dijelom, poslovanju centralnih banaka u uslovima pandemije uzrokovane virusom Covid-19, koji je promijenio način djelovanja centralnih banaka u svijetu. 

Centralne banke su u potpunosti svjesne izazova koji su pred njima s obzirom na činjenicu da su izgledi svjetske ekonomije veoma neizvjesni. Većina od tih izazova izvan su mandata centralnih banaka. Monetarna politika ne može samostalno omogućiti održiv rast, te su neophodni podrška fiskalnih vlasti i strukturalne reforme, a saradnja na globalnom nivou važnija je nego ikad, poruka je sa ovogodišnjeg sastanka BIS-a.

CBBiH je jedna od 62 centralne banke - članica/dioničara ove institucije i godišnji sastanci banke su prilika kada se razmatraju godišnji i finansijski izvještaji BIS-a. 

BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dvije – jedna je sigurno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga je jačanje međunarodne finansijske saradnje, posebno dijaloga među finansijskim institucijama na temu promoviranja finansijske stabilnosti. Pored ovih aktivnosti, BIS predstavlja i agenta centralnih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu djelovanja na području monetarne i finansijske stabilnosti, redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka. 

CBBiH je dioničar BIS Basela od decembra 1997. godine, a BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom finansijskom institucijom na svijetu, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo