Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 08:40 |

Savez bošnjačkih NVO pokrenuo akciju pomoći narodu Sandžaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je humanitarnu akciju pomoći narodu Sandžaka izloženom ovih dana enormnom širenju zaraze koronavirusom.

Upućen je apel za pomoć narodu Sandžaka u borbi protiv pandemije Covida-19, saopćeno je iz tog saveza.

U Sandžaku je zaraženo stotine građana, posebno u Novom Pazaru i Tutinu, a više desetina ih je preminulo. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga i hitno im treba pomoć.

- Ponukani zastrašujućim snimcima iz Opće bolnice u Novom Pazaru, na kojima su prikazani zaraženi pacijenti kako leže po hodnicima, a mrtvi umotani u bijele čaršafe, Vijeće Saveza bošnjačkih NVO odlučilo je da u ovom teškom i rekli bismo sudbonosnom trenutku za građane Sandžaka, pokrene akciju prikupljanja novčanih sredstava radi nabavke medicinske opreme i drugih potrepština za zdravstvene ustanove kako bismo im pomogli i barem malo ublažili njihove patnje - navodi se u saopćenju. 

Tim povodom, pozvali su članice Saveza bošnjačkih NVO da se solidarišu i pomognu narodu Sandžaka. Također, pozvali su i ostala udruženja i sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj humanoj akciji čiji je moto “Humanošću, solidarnošću i dobročinstvom pobjedimo koronavirus i unesimo barem malo radosti i tračak nade u srca ljudi u Sandžaku”.

Savez je pozvao i privrednike u Bosni i Hercegovini te sve građane i organizacije da podrže ovu akciju uplatom novca na transakcijski račun Saveza bošnjačkih NVO broj 1413095320026606, otvorenog kod BBI banke d.d. Sarajevo ili da podrže akcije pomoći koje su pokrenule druge institucije i organizacije.

Prikupljeni novac će biti proslijeđen na adrese onih kojima je najpotrebniji, navedeno je iz Saveza.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo