Magazin     | 01.07.2020. 08:33 |

Arhitektura Mostara na markama Hrvatske pošte Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. srpnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke „Arhitektura 2020.“ s motivima ornamenata na prozorima Vile Fessler (Rektorat Sveučilišta u Mostaru) i Gimnazije Mostar.

Kako podsjećaju iz HP-a Mostar, dolaskom austro-ugarske uprave u Bosnu i Hercegovinu 1878. godine Mostar doživljava urbanistički razvoj. Pojavljuju se prvi profesionalni graditelji koji sa sobom donose znanje iz razvijenih europskih gradova. Stvaraju novu urbanu strukturu i čine Mostar gradom koji ne zaostaje za ostalim srednjoeuropskim gradovima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Godine 1897. sagrađen je Rondo, danas Trg hrvatskih velikana, prometno središte grada iz kojega se nastavlja 6 ulica koje se kao zrake šire iz kružne površine trga. U jednoj od njih, nazvanoj Štefanijino šetalište(Stephanie Alee), iste godine građevinski poduzetnik Eduard Fessler izgradio je vilu u neobaroknom stilu. Ova jednokatna vila bogata je dekorativnim elementima, a njezina dopadljiva arhitektonska cjelina odlično se uklopila u tada novouređeni trg. Danas se u njoj nalazi sjedište Rektorata Sveučilišta u Mostaru. U istoj ulici izgrađena je i zgrada današnje Gimnazije Mostar koja se smatra najreprezentativnijom javnom građevinom sagrađenom u Mostaru tijekom austrougarske uprave. U tlocrtnoj osnovi zgrada je trodijelne kompozicije, a izgrađena je uz poštivanje svih tadašnjih europskih standarda u gradnji. Posebno je upečatljiva slikovita dekoracija pročelja u neomaurskom stilu. Gimnazija je građena od 1897. do 1902. prema projektu arhitekta Franza Blažeka.

Autor likovnog rješenja je Tomislav Zovko, a marke se u poštanskom prometu koriste od 1. srpnja 2020. godine, priopćili su iz HP Mostar.

Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo