Svijet     | 01.07.2020. 11:08 |

Južna Koreja obećala 13 miliona dolara pomoći za sirijske izbjeglice

FENA Internet

SEUL, 1. jula (FENA) - Južna Koreja  pružit će 13 miliona dolara humanitarne pomoći u ovoj godini za sirijske izbjeglice i migrante u jeku pandemije koronavirusa, saopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova u Seulu.

Ham Sang-wook, zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova za multilateralna i globalna pitanja, objavio je to tokom virtualne sjednice u utorak navečer na Četvrtoj briselskoj konferenciji o podršci budućnosti Sirije i regije, čiji su zajednički domaćini Evropska unija i  Ujedinjeni narodi.

Obećana cifra uslijedila je kao odgovor na inicijativu pod vodstvom UN-a na jačanju međunarodne podrške izbjeglicama i migrantima iz Sirije, zemlje koja dugo pati od građanskog rata koji još traje.

Ured UN-a nadležan za humanitarnu pomoć pozvao je međunarodnu zajednicu da prikupi 3,3 milijardi dolara pomoći za Siriju i susjedne zemlje Liban, Jordan i Tursku, za ovu godinu.

Ham je na jučerašnjem sastanku obećao da će Južna Koreja nastaviti da učestvuje u pomaganju Siriji da se nosi s humanitarnom krizom, kao i s pandemijom COVID-19.

Južna Koreja je od 2012. dala ukupno 76  miliona dolara humanitarne pomoći za Siriju i tri susjedne zemlje, saopćilo je ministarstvo, prenosi novinska agencija Yonhap.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo