Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 11:46 |

KS - Ubrzati gradnju glavnih saobraćajnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić održali su radni sastanak o temama izgradnje IX, V i XII transverzale te južne longitudinale, kao i problemu saobraćaja u mirovanju na području ove Općine.

Na sastanku su sudjelovali i ministar saobraćaja Adi Kalem, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o IX transverzali, dogovoreno je da se ubrzaju aktivnosti vezane za početak gradnje kružnog toka, kod  Sportskog centra "Safet  Zajko".

- Izgradnja ovog kružnog toka je već ugovorena, projekt je vrijedan 15 miliona KM. Već je utrošeno deset miliona KM, a u narednom periodu treba ubrzati radove planirane da se finansiraju iz preostalog neutrošenog dijela sredstava - istakao je premijer Nenadić.

Dodao je da je za nastavak radova potrebno riješiti isplatu naknade za izmještanje 19 objekata koji se nalaza na tom dijelu trase ove saobraćajnice. Najavio je i da će u narednih sedam dana biti nastavljeni dogovori, kako bi se sačinile završne procjene i poduzele druge neophodne radnje za rješavanje pomenutog pitanja.

Na sastanku je zaključeno da će Vlada KS u julu pripremiti odluku i proslijediti  Skupštini na razmatranje i usvajanje kako bi se ubrzali svi ovi procesi.

Kada je riječ V transverzali, razgovarano je o pokretanju novog projekta, a to je saobraćajni spoj sa južnom longitudinalnom, kod zgrade BOSMAL-a. 

Do septembra je potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju vezanu za početak gradnje XII transverzale kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, jedan je od zaključaka sa ovog sastanka. 

Kako su istakli predstavnici Općine Novi Grad, osnovni problem saobraćaja u mirovanju u njihovoj općini jeste nedefinisan vlasnički status kolektivnih garaža, što dovodi do brojnih problema vezanih za njihovo održavanje i upravljanje. Iz tog razloga, zaključeno je da će se sa nadležnim strukturama Kantona, Grada i Općine pokrenuti aktivnosti na rješavanju ovog pitanja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Postignut dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo