Stranačke aktivnosti     | 01.07.2020. 13:18 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje postupak ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je na sjednici Vijeća ministara BiH blokirala imenovanje ekspertne grupe koja treba imati ključnu ulogu za nastavak borbe protiv izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske Gore, neposredno uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Zabrinjavajuća je njena neinformisanost i politička nonšalantnost po pitanju ovako važnog problema, koji se tiče interesa države BiH, zdravlja njenih građana i zaštite životne sredine. Nas ne čudi  podanički odnos koji pojedinci u institucijama gaje spram susjednih država, ali je pitanje na koje ćemo potražiti odgovor i to iz kojih vrlo konkretnih razloga se i ministrica Turković uklopila u tu matricu.

Ovo nije njen prvi ozbiljan politički gaf, te je očigledno je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, stranke iz koje dolazi ministrica Turković, dobro znao o čemu govori kada je pravdajući jedan od njenih političkih promašaja najavio da će ih biti još. S druge strane, potpuno je nejasno zbog čega su takvu osobu imenovali na ovu odgovornu funkciju.

Protivljenje izgradnji odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada je jedna od rijetkih tema oko koje postoji saglasnost svih političkih aktera, i pozicije i opozicije, od nivoa lokalnih zajednica, preko entitetskih i državnog parlamenta, pa do Predsjedništva BiH. Zbog toga je nejasan razlog i motiv ministrice Turković da zaustavi konkretne aktivnosti po ovom pitanju.

Njeni argumenti su demonstracija površnosti, neznanja i odsustva odgovornosti. Zbog svega ovoga pozivamo SDA da najozbiljnije razmisli da gospođu Turković na mjesto ministrice vanjskih poslova zamijene kapacitiranom osobom koja će se miješati u svoj posao i kojoj će životi 300 hiljada građana koji gravitiraju ovom području biti važniji od bilo čega drugog.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo