Ekonomija     | 01.07.2020. 14:16 |

Počela montaža 560 plastenika za stanovnike Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je  potpisao ugovore sa poljoprivrednicima sa područja središnje sarajevske općine o dodjeli plastenika.

U okviru mjera koje provodi Općina Centar na ublažavanju posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, u rebalasnu budžeta obezbijeđeno je 280.000 maraka za ovu namjenu.

Iz ove općine podsjećaju da su na javni poziv za dodjelu plastenika, koji je oglašen sredinom aprila ove godine i koji je bio otvoren mjesec dana, pristigla  572 zahtjeva, od čega je nakon obrade utvrđeno da 560 zahtjeva ispunjava propisane uslove javnim pozivom.

U skladu sa instrukcijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, potpisivanju ugovora u prostorijama Rekreativno-zabavnog centra i zoo vrta "Pionirska dolina" prisustvovalo je dvadeset poljoprivrednika, a preostali ugovori će se potpisivati naknadno.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić je istakla da je Općinsko vijeće svesrdno podržalo inicijativu za dodjelu plastenika i da će ubuduće podržavati projekte od kojih najviše koristi imaju građani općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je ovo samo jedna u nizu mjera koje provodi ova lokalna zajednica kako bi olakšala trenutnu situaciju stanovništvu pogođenom pandemijom koronavirusa.

- Općina Centar već dugi niz godina realizira projekat dodjele plastenika. Ovo je jedan od projekata koji se pokazao veoma uspješnim i na koji smo veoma ponosni, a naročito sada u ovim vanrednim okolnostima usljed pandemije koronavirusa. U odnosu na ranije javne pozive za dodjelu plastenika, ovim pozivom osim samog plastenika od 18 metara kvadratnih sa dodatnom opremom dolazi i presad povrtnih kultura. Smatramo da je ovo direktna pomoć samoodrživosti domaćinstava - naglasio je Ajnadžić.

Prisutnima se obratio i Velija Katica, koji je kazao da plastenici zasluženo idu u ruke onih koji će ih na najbolji način koristiti. Također je dodao da je organska proizvodnja zdrave hrane trend u svijetu i kod nas. Katica je podsjetio da je oko 50 posto teritorije općine Centar ruralno područje koje ima perspektivu za razvoj voćarstva i druge poljoprivredne proizvodnje i stočarstva.

Nakon provedene procedure javnih nabavki za odabir firme koja će isporučiti plastenike odabran je konzorcij firmi Opšta zadruga „BIOS“ iz Visokog i „ITC“ d.o.o. Zenica koji su u toku dana započeli montažu plastenika, saopćeno je iz Općine Centar. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

TK - Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Za 16 bh. poljoprivrednika i preduzeća 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta