Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 14:35 |

Bregu: Naredne godine očekuje se ukidanje rominga na Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Regionalni sporazum o snjižavanju cijena rominga je uspješna regionalna priča, a u julu 2021. godine šest ekonomija zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga rominga.

Izjavila je to danas generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije Zapadnog Balkana „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“. 

Prisutne je podsjetila da su na današnji dan prije godinu dana počeli plaćati manje telefonske račune za roming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cijene usluga rominga u cijelom regionu. 

Promet podataka u romingu povećan je za više od 60 posto, odlazni pozivi u romingu za više od 140 posto. 

Prema rezultatima Balkan barometra 2020. godine 35 posto građana zapadnog Balkana uštedilo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena rominga.

Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 posto građana zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije. Sedamdesetiosam posto privrednika na Zapadnom Balkanu digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 posto njih obezbjeđuje neki oblik obuke radi unaprjeđenja digitalnih vještina svojih radnika.    

Na sastanku su se okupili ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović iz Bosne i Hercegovine, ministar ekonomije i zaštite životne sredine Blerim Kuči sa Kosova, ministar za informaciono društvo i administraciju Damjan Mančevski iz Sjeverne Makedonije, generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Milan Srzentić, zamjenica ministra za infrastrukture i energetike Dorina Cinari iz Albanije i pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Irini Reljin iz Srbije kako bi razgovarali o programu digitalne transformacije za period 2021.-2024. godina kao okosnici socio-ekonomskog oporavka zapadnog Balkana, te postavili temelje buduće incijative za digitalnu transformaciju regiona pod nazivom „Zapadni Balkan spreman za digitalno doba“ koja će također biti sastavni dio konsolidovanog programa Vijeća za regionalnu saradnju za Regionalni ekonomski prostor za period 2021.-2024. godina.

Značajan investicioni paket Evropske komisije, u vrijednosti od 3,3 milijarde eura, koji će biti na raspolaganju od jeseni, predstavlja zlatnu priliku za region, s obzirom da će ulaganja u digitalnu transformaciju biti važan dio ovog paketa, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bregu: Počelo smanjenje cijena rominga između Evropske unije i zapadnog Balkana

M:tel roming ponuda: Putujte i ostanite povezani

Broj migranata na Balkanu povećan za 60 posto a godišnje se iseli pet posto stanovništva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo