Bosna i Hercegovina     | 01.07.2020. 16:36 |

Fuzioniranjem komunalnih predmeta do bržeg okončanja tužbenih zahtjeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrice pravde i uprave te komunalnih poslova i infrastrukture KS Mersa Kustura i Nihada Glamoč sastali su se danas sa predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i njenom saradnicom sudinicom Anabelom Krstović Bogdan.

Iznalaženje najbolje metodologije rada u cilju intenziviranja rješavanja 939.828 komunalnih predmeta, koliko ih je trenutno evidentirano na ovom sudu, bila je primarna tema ovog sastanka.

Kako je predložila ministrica Glamoč, fuzioniranje predmeta po imenu i prezimenu dužnika, te njihovo objedinjavanje na nivou jednog komunalnog preduzeća bitno bi ubrzalo vođenje ovih sudskih procesa te donošenje konačnih rješenja o njihovom izvršenju.

  - Prema informacijama kojima raspolažem, najviše tužbenih zahtjeva imaju preduzeća "Vodovod i kanalizacija", "Rad" i "Toplane", ali su njihove postojeće baze podataka sporne i nepotpune, zbog čega namjeravamo vrlo brzo osigurati im nabavku softvera, kako bi se njihova evidencija unaprijedila - kazala je Glamoč.

Dodala je i kako se trenutno ovi tužbeni zahtjevi procjenjuju na iznos od oko 200 miliona KM.

  - Do nas je spajanje predmeta, Sud u ovom procesu nikada nije zatajio - naglasio je premijer Nenadić,  te podržao prijedlog prema kojem se obavezno treba raditi selektivno preduzeće po preduzeće.

Ministrica Kustura je naglasila kako Sud u ovim aktivnostima ima maksimalnu podršku ministarstava, ali i Vlade KS u cjelini.

- Prioritet u rješavanju moraju imati pokrenute tužbe ovih preduzeća do 2005. godine - istakla je Kustura, a sa čime su se svi prisutni složili.

Premijer Nenadić je izrazio spremnost i za donošenje zakona o otpisu starog duga, jer ta dugovanja vrlo često usložnjavaju provedbu mnogih infrastrukturnih projekata.

Kako je istakla predsjednica Jovanović, veliki problem u rješavanju velikog broja komunalnih predmeta predstavljaju kamate, jer preduzeća ne odustaju od njih.

Premijera i ministrice je upoznala i kako su vrlo često tužbeni zahtjevi u puno manjim iznosima nego što iznose sami troškovi postupka.

 - U svakoj prilici treba upućivati i ponavljati poruke stanovnicima našeg kantona da se iskorištene komunalne usluge moraju plaćati, odnosno da svako mora platiti ono što potroši - potcrtala je.

Dodala je i kako su Sudu i dalje neophodni dostavljači, jer rad s njima bitno pojeftinjuje proces rješavanja ovih predmeta. 

Ministrica Glamoč je ovu temu zaključila izjavom kako je konačni cilj ministarstva koje predvodi uspostavljanje jedinstvenog registra svih komunalnih usluga, ali i da je preduslov za njega rješavanje ove problematike.

Za sutra ujutro dogovorena je zajednička posjeta ministrica Glamoč i Kusture prostorijama ovog suda na Grbavici, u kojim se rješavaju komunalni predmeti.

Na današnjem sastanku, između ostalog, razgovarano je i o prijedlozima za rješavanje problema prouzrokovanih ugovorom o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo koji je potpisan i stupio na snagu malo prije nego što je aktuelna Vlada imenovana, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo