Kultura     | 02.07.2020. 08:10 |

Ljetna muzička radionica u brčanskom 'Preporodu'

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 2. jula (FENA) - U organizaciji BZK“ Preporod“ Brčko počela je muzička radionica za djecu mlađeg uzrasta koju vode Jasmina Šehanović, magistrica violine, i Darija Jahić, magistrica klavira.

U radionici će učestvovati djeca dobi od šest do devet godina koja će kroz muzički edukativni program imati priliku da na relaksirajući način, bez straha od neuspjeha i negativnih ocjena, završe započetu radionicu.

- Cilj naše radionice je da podstiče, usmjerava i ohrabruje učenike za radom i istraživanjem u oblasti muzike. Upoznat ćemo se sa muzičkim instrumentima, pokušati napraviti one jednostavnije poput udaraljki i kastanjeta, za početak vježbati ritam na njima...Planiramo raditi preko raspusta, ali ako djeca budu zainteresirana razmotrit ćemo mogućnost da ovu aktivnost nastavimo i poslije. Djeca će na kraju prvog ciklusa dobiti i certifikat, a to je ono na što oni budu posebno ponosni - rekla je za Fenu Jasmina Šehanović. 

Darija Jahić je naglasila da su ovakve radionice bitne za razvoj motorike, te da djeca na ovaj način razvijaju maštu i osjećaj za muziku.

- Želimo djeci ponuditi korisne sadržaje tokom raspusta, zabaviti ih i uvesti u svijet muzike, te ih pripremiti za eventualni upis u osnovnu muzičku školu ili u Školu violine i klavira. Danas je na našem prvom druženju bilo deset malih polaznika i svi su bili izuzetno aktivni - izjavila je Jahić.

Jasmina Šehanović i Darija Jahić rade u Srednjoj muzičkoj školi "Čestmir Mirko Dušek“ u Tuzli, a u brčanskom "Preporodu“ već dvije godine uspješno vode Školu violine i klavira koja, ne računajući  današnje najmlađe polaznike, okuplja dvadesetak talentiranih članova.

Mladi muzičari iz Škole violine i klavira se dva puta sedmično okupljaju na probama u Kući Bećirevića, vakufu koji je porodica Bećirević poklonila brčanskom "Preporodu“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Godišnji koncert BZK Preporod Brčko u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom