Stranačke aktivnosti     | 02.07.2020. 08:26 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Prijedlog zakona o dopuni  Zakona o akcizama, kojim se predviđa odvajanje 5% od ukupno prikupljenih sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine u Fondove solidarnosti oba entiteta i Distrikta Brčko, u svrhu liječenja teško oboljele djece, još uvijek je u komisijskoj fazi u Parlamentu BiH.

“Želim izraziti nadu da će na narednoj sjednici Ustavnopravna komisija parlamenta BiH imati razumijevanje i napokon okončati ovaj formalni dio usvajanja zakona, napominjem da je na prošloj sjednici  komisije dobio  negativno mišljenje,uz obrazloženje pojedinih članova komisije da nemaju ništa protiv zakona , ali glasaju protiv iz samo njima poznatih razloga. Ovaj prijedlog izmjene i dopune zakona o akcizama je dobio podršku od članova komisije iz SDA, SDP, DF,“ izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.

U ovoj dopuni zakona  se ne radi o političkom, nacionalnom ili bilo kojem pitanju koje ima drugu konotaciju, osim one humane, da spasi živote djece, koja se trenutno liječe sredstvima skupljenim od poziva na humanitarne brojeve telefona, sms poruka i nerijetko kutija za dobrovoljne priloge.

“Bolest ne bira boju kože, ne bira nacionalnu ili stranačku pripadnost, a svako odlaganje konačnog rješenja možda je izgubljena bitka za nečiji život šte se ne smije dopustiti.

Podsjećam da je npr u 2019. godini prikupljeno  865 miliona KM na ime akciza na duhan i  duhanske prerađevine, ” dodala je zastupnica Aida Baručija, podsjećajući na trenutno formalni status zakona i očekivanja prije sjednice Ustavnopravne komisije PSBiH koja je predviđena za 6 juli 2020. godine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana