Svijet     | 02.07.2020. 09:02 |

Uhapšeno 370 demonstranata u Hong Kongu, ozlijeđeno sedam policajaca

FENA Internet

HONG KONG, 2. jula (FENA) - Muškarac osumnjičen da je u srijedu tokom protesta nožem napao hongkonškog policajca, uhapšen je u avionu koji je trebao poletjeti za London, objavila je policija u četvrtak.

Press fotografije i video snimci u srijedu su zabilježili trenutak kada je maskirani muškarac u tamnoplavoj majici napao policajca tokom protesta organiziranih protiv zvaničnog Pekinga koji je nametnuo novi zakon o nacionalnoj sigurnosti poluautonomnog Hong Konga.

Hiljade demonstranata su prekršile zabranu skupa na kojem su u srijedu izrazili protivljenje zakonu, a policija je koristila vodeni top, biber sprej i suzavac da rastjera demonstrante koji su blokirali ceste, prenosi AFP.

"Tokom jutarnjih  sati u četvrtak je  u zračnoj luci uhapšen 24-godišnji muškarac s prezimenom Wong zbog sumnje da je ozlijedio policajca", saopćila je policija.

Let je iz Hong Kong odložen gotovo sat vremena, što je rekordno kašnjenje na tom aerodromu.

Policija je saopćila da je sedam službenika ozlijeđeno, a više od 370 osoba uhapšeno je u srijedu. Izbodeni policajac napadnut je dok je pokušavao uhapsiti neke od demonstranata.

Troje drugih ozlijeđeno je kada se muškarac koji je nosio zastavu nezavisnosti Hong Konga zabio  motociklom u grupu policajaca što je snimljeno na mobilnom telefonu.

U srijedu je obilježena 23. godišnjica britanske predaje Hong Konga Kini. Dan ranije, Peking je usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti grada, kojim se propisuje kažnjavanje djela subverzije, secesije, terorizma i zavjere sa stranim silama.

Peking je rekao da će zakon vratiti stabilnost nakon gotovo godinu dana nemira, ali umjesto toga potaknuo je najteže nasilje na ulicama.

Kritičari i mnoge zapadne vlade kažu da se zakonom završava jedinstvena politička sloboda Hong Konga i njegova sudska i zakonodavna autonomija.

Do srijede popodne izvršena su prva hapšenja prema novom zakonu, uglavnom demonstranata koji su imali zastave i letke za nezavisnot Hong Konga.

Prema novom zakonu, određena politička stajališta i simboli postali su ilegalni preko noći - uključujući podršku nezavisnosti Hong Konga, Tajvana, Xinjianga i Tibeta, navodi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Rusija uhapsila četvoricu osumnjičenih za ubistvo 93 osobe u koncertnoj dvorani u blizini Moskve

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo