Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 12:07 |

Čović uvjerenja kako će Plenković biti pobjednik parlamentarnih izbora

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 2. srpnja (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje kako će premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i HDZ na predstojećim parlamentarnim izborima ostvariti još bolji izborni rezultat nego prije četiri godine.

- Apsolutno sam uvjeren da će Andrej Plenković i HDZ biti pobjednici parlamentarnih izbora i da će još jače krenuti u 'drugo poluvrijeme'. HDZ je najjača stranka hrvatskog naroda i u RH i u BiH, državotvorna stranka u objema domovinama hrvatskog naroda. Gospodin Plenković unio je stabilnost i jednu novu dinamiku u sve procese u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je danas stabilna i jaka država, članica EU-a i NATO saveza te zemlja koja predvodi ključne procese na ovim prostorima i, ono što je najvažnije, najveći prijatelj Bosne i Hercegovine - istaknuo je Čović u intervjuu za Večernji list.

On je ovom prilikom pozvao hrvatski narod u Bosni i Hercegovini da iskoristi svoje pravo i da potporu listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu, podsjetivši kako Hrvati u BiH svoje glasačko pravo ostvaruju kroz šest diplomatsko-konzularnih predstavništava i 45 izbornih mjesta.

- Na zajedničkoj listi koju smo sastavljali čak je devet članova iz Bosne i Hercegovine. Tu su iskusna politička imena koja predvode listu, osobe koje će snažno zastupati interese Hrvata iz BiH i iseljeništva. Spoj iskustva i novih osoba. Ti ljudi bit će naša poveznica i najjači glas u Saboru RH, naš ogromni oslonac za sve infrastrukturne projekte koje Vlada RH planira u sljedećem razdoblju – istaknuo je Čović.

Komentirajući dogovorene izbore u Gradu Mostaru te sporazum o načelima i izmjenama Izbornog zakona, Čović je izrazio zadovoljstvo da su taj dio glede Grada Mostara konačno zaokružili.

- Nije bilo nikakvog razloga da takvo što ne uradimo mnogo ranije. Nekim politikama odgovaralo je da se od Mostara pravi politička fatamorgana i nastojali su produbiti još veći jaz, pa čak i takvo što prenijeti na druge razine vlasti- istaknuo je Čović, poručujući kako postoji samo jedan Grad Mostar sa svim svojim različitostima po kojima je prepoznatljiv i to je njegovo bogatstvo.  

 Podsjetivši na sadržaj sporazuma o održavanju izbora u Gradu Mostaru, kazao je kako su stavljene minimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda.

- Ako izborna volja Mostaraca bude da u Gradskom vijeću sjedi osam ili devet Mostaraca srpske nacionalnosti, onda će to tako i biti. Ispravljeno je ono što je netko prije nekih 15-ak godina zamislio na protuustavan način. I u izbornim pravilima i u budućem Statutu koje novo Gradsko vijeće treba usvojiti. Naš stav bio je jasan u početku. Mostar je mogao biti jedna cjelovita izborna jedinica s izravnim izborom gradonačelnika. Napravljen je kompromis jer je bošnjačka strana htjela biti institucionalno zaštićena. Nadam se da su njihovi predstavnici napokon shvatili što Hrvati traže na drugim razinama vlasti. Zahtijevati konsocijaciju na lokalnoj razini, a onda grubo politički promovirati unitarnu politiku na višim razinama nema nikakvog smisla. Ako gradimo povjerenje, onda takvo što treba imati svoju vertikalnu dimenziju i konstantu - poručio je Čović.

 Čović je također napomenuo kako je uloga međunarodne zajednice u sporazumu o načelima i izmjenama Izbornog zakona BiH bila medijatorska.

- Nikakvi pritisci nisu postojali, naši partneri i prijatelji iz međunarodne zajednice bili su samo medijatori – objasnio je Čović, istodobno se zahvaljujući  na njihovom  doprinosu.   

 Odgovarajući na upit postoje li uvjeti za održavanje lokalnih izbora, Čović je ustvrdio kako nema jamstva u transparentnost izbora ali kako je HDZ spreman za njihovo održavanje.

- U ovakvoj situaciji, koja se tiče SIP-a BiH, ne postoji institucija koja će jamčiti transparentnost izbora i demokratski proces. Upitni su i zakonski rokovi koji su pomaknuti. HDZ je spreman za održavanje istih i čim prije želimo da se ta stvar u punom smislu raščisti. Smatram da je konačno došlo vrijeme da se svi pokušaji izigravanja ostave po strani - ocijenio je Čović.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo