Kultura     | 02.07.2020. 12:59 |

Počinje realizacija projekta 'Istorija Jevreja u BiH' 120 godina nakon ideje

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Sporazum o saradnji između Arhiva Bosne i Hercegovine i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu potpisali direktor i predsjednik te dvije institucije Jakob Finci i Saša Klepić.

Zahvaljujući Sporazumu, Jevrejska zajednica imat će olakšan pristup pronalaženju i sistematizaciji fondova koji se odnose na dugogodišnju istoriju Jevreja u Bosni i Hercegovni.

To je i prvi korak ka realizaciji projekta "Historija Jevreja  Bosne i Hercegovine" kojim će se istražiti doprinos Jevreja kulturnom, istorijskom, arhitektonskom i privrednom razvoju BiH. 

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Taiber podsjeća da Jevrejska zajednica već duže vrijeme planira pisanje istorije o bh. Jevrejima.

- Neki prvi pokušaji su bili prije 120 godina. Od tad su se mnoge stvari desile, a postao je i značajniji udio Jevreja u razvoju Bosne i Hercegovine u periodu između dva svjetska rata - istaknuo je on.

Tauber je naveo da je i 1955. godine također bio pokušaj da se oformi jedan tim koji bi radio na projektu istorije Jevreja, te smatra da je došlo krajnje vrijeme za realizaciju tog projekta. Urađena su i mnoga značajna istraživanja, izišle su studije o Jevrejima u BiH, građa je bogatija i digitalzovana, što sve olakšava budući proces rada.

- Projekat smo zamislili da traje između pet i deset godina. Jedan od prvih poteza je potpisivanje spotazuma ne samo sa Arhivom BiH, već i raznim arhivima u BiH - kaže Tauber.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci istakao je da Jevrejska zajednica i Arhiv BiH imaju dugu i uspješnu saradnju.

- Ovaj Sporazum bi trebao da  olakša naš zajednički rad na izradi istorije Jevreja u Bosni i Hercegovini, jer nakon punih 450 godina života u ovoj zemlji ostalo je dosta tragova jevrejskog  boravka ovdje, ali mislimo da se to treba sistematizirati. To treba uobličiti u jednu studiju i zato nema boljeg partera od Arhiva BiH koji čuva sve ono što je naša pisana baština - ustvrdio je Finci.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić naglasio je također značaj saradnje te dvije institucije.

- Naše je zadovoljstvo što smo dio ovog projekta koji počinje. Naravno da ćemo kao Arhiv Bosne i Hercegovine učestovati skupa s Jevrejskom zajednicom na jednom i više projekata gdje će se obrađivati građa o djelovanju Jevreja u BiH - smatra direktor Arhiva BiH, dodavši da će Sporazum formalizovati već postojeću saradnju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Jevrejskoj opštini Sarajevo

Izložba "Štampa Arhiva BiH 1851-1945." otvorena u povodu Dana arhivske službe u BiH

Potpisan Sporazum o saradnji između Arhiva BiH i Državnog arhiva Crne Gore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'