Regija     | 02.07.2020. 18:41 |

Slovenija skida Hrvatsku sa 'zelene liste'

FENA Agencije

LJUBLJANA, 2. srpnja (FENA) - Slovenska vlada stavila je Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom zadnjih dana na "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država, kazao je u četvrtak u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

Kako je pojasnio na konferenciji za novinare, tu je odluku vlada donijela u četvrtak, a mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Hrvatska je do sada bila na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država, podsjeća Hina.

S te liste sada su spuštene u nižu kategoriju sigurnih osim Hrvatske, i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu "zelenu" listu epidemiološki sigurnijih.

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu "jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je Kacin.

Mjera je osim porasta broja zaraza u Hrvatskoj, kako je sugerirao Kacin, donesena i zato jer je u zadnje vrijeme bilo mnogo slučajeva kad su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske navodili da su bili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili BiH koje su na "crvenoj" listi epidemiološki nesigurnih država, gdje je u zadnje vrijeme velik broj novozaraženih.

Kacin je ponovo pozvao Slovence koji borave u inozemstvu da tamo izbjegavaju gužve i poštuju epidemiološki propisane mjere, a osobito da izbjegavaju noćne klubove i masovne zabave jer su oni potencijalni izvor zaraze.

Na pitanje što stavljanje Hrvatske na "žutu" listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo