Stranačke aktivnosti     | 02.07.2020. 20:07 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

SDP BiH: Puna podrška SABNOR-u, borba protiv fašizma se nastavlja pravnim putem

 Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine povodom zahtjeva za procesuiranje čelnika SABNOR-a daje punu podršku svijetloj strani društva, koja će očito morati nastaviti borbu protiv fašizma i pravnim putem.

Režim koji dopusti održavanje mise zločincima poput Luburića pod krinkom slobode vjeroispovijesti, a potom pozove na suđenje antifašiste iz SABNOR-a, bez da tada uvaži slobodu mišljenja, otvoreno se stavlja na stranu jedne ideologije, nimalo slučajno, vladajuće, revizionističke i nacionalističke ideologije.

Što se u tom potezu poziva na odredbu FUCZ znači onoliko koliko se i bilo koji sistem pozivao na svoje zakone, odredbe i odluke, ma koliko one bile rasističke, diskriminatorske i uperene protiv jedne strane. Historija je prepuna „legalnih“ fašističkih poteza. Poznati su rasni zakoni u svijetu, ali i našoj povijesti, brojne diskriminatorske prakse, a BiH ima i nekoliko presuda upravo po pitanju zakona koji negiraju ljudska prava.

Trenutno imamo slučaj da je antifašistička šetnja narušavanje mira za ovaj režim, dok niti jedno drugo okupljanje, kojih je bilo na pretek u posljednje vrijeme, nije okarakterisano kao delikt. Također, povratak korone krenut će upravo nakon takvih okupljanja. To u veliku sumnju dovodi navode da je šetnja u ime najboljih civilizacijskih dostignuća izvor širenja zaraze.

Drugim riječima, poštivanje zakona u ovoj državi, na koje je SDP pozvao u svojoj prvoj reakciji, očito gubi smisao kada se sprovodi selektivno i samo nad antifašistima, dok imamo dvodecenijsko marširanje fašističkih falangi po svakom pedlju BiH bez ikakve ozbiljne sankcije. Također, nikada nije usvojen prijedlog SDP- o zabrani fašističkih okupljanja i obilježja.

SDP će između zloupotrebe odluka u svrhu disciplinovanja antifašista i civilizacijskog poštivanja antifašizma odabrati nove zakone i odluke koje će zaštititi ljude od teške zaraze fašizmom. SDP će učiniti sve da kažnjavanje antifašista ne bude uvedeno na mala vrata.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana