Regija     | 03.07.2020. 08:23 |

Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, potvrđeno novih 40

FENA Agencije

PODGORICA, 3. srpnja (FENA) - Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo u četvrtak registrirao novih 40 zaraženih koronavirusom, u toj zemlji su se za manje od tri tjedna zarazile 292 osobe, od kojih su tri preminule.

Za usporedbu je podatak da su se u Crnoj Gori od sredine ožujka do početka lipnja korovirusom zarazile ukupno 324 osobe.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti u četvrtak je, nakon što je prije dva dana u cijeloj državi zabranilo rad noćnih i disko klubova, ponovno uvelo stroge mjere za nekoliko gradova na tromeđi sa Srbijom i Kosovom koji imaju rast broja oboljelih.

Tako su u Gusinju i Beranama između ostalog zabranjena okupljanja više od dvije osobe, maske su obavezne na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u automobilu se zajedno mogu voziti najviše dvije osobe, a ponovno su zatvoreni i vrtići.

Sve te mjere od ranije vrijede i za Rožaje, grad s najviše oboljelih u Crnoj Gori u odnosu na broj stanovnika.

U slučaju nepoštivanja mjera uvedene su i visoke financijske kazne.

"Zakonom koji je izglasan u skupštini Crne Gore predviđene su novčane kazne od dvije tisuće do 20 tisuća eura za prekršaje za pravne osobe, a za fizičke kazne su od 100 do dvije tisuće eura“, priopćeno je iz crnogorske vlade.

Također je tijelima državne i lokalne uprave, te javnim ustanovama i gospodarskim subjektima preporučeno da u granicama mogućeg organiziraju rad od kuće, prenosi Hina.

Prvi slučaj koronavirusa Crna Gora potvrdila je 17. ožujka da bi nakon dva i pol mjeseca provođenja mjera proglasila kraj epidemije na svojem teritoriju 2. lipnja, nakon što 28 dana uzastopno nije imala potvrđenih slučajeva infekcije.

Ponovno su se novi slučajevi pojavili 14. lipnja, kada su Crnogorci iz Srbije donijeli koronavirus vrativši se iz Beograda gdje su bili na utakmici između Partizana i Crvene zvezde.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo