Kultura     | 09.07.2020. 19:46 |

U Jelićevoj izložba fotografija 'Duša Srebrenice' Midhata Poturovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - ''Duša Srebrenice'' naziv je izložbe radova bosanskohercegovačkog fotografa i fotoreportera Midhata Poturovića koja će biti otvorena u petak, 10. jula u Foto galeriji Jelićeva.

Poturović je ustvrdio da su sve fotografije nastale u poslijeratnom periodu, jer pripada generaciji koja je tokom rata bila u dobi djeteta.

- Preživjeli smo rat, naslijedili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Zbog toga je jako važno kakav je naš odnos prema prošlosti. Veoma je bitno preuzeti odgovornost za sve što se događa oko nas i u našem društvu. Moramo svakodnevno da gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Sve dok smo okruženi nepravdom, nemamo pravo okretati glavu ili zatvarati oči kako bi se štitili od bilo koje tragedije koja se dešava oko nas - istakao je on.

Midhat Poturović rođen je 1985. godine u Sarajevu. Za fotografiju se zainteresirao u ranim studentskim danima, pokazujući najveći interes za dokumentarnu fotografiju. Narednih godina znatiželja i želja za prikazivanjem istine prerasla je u profesiju fotoreportera. Djetinjstvo provedeno u opkoljenom Sarajevu uticalo je jednim dijelom na prepoznavanje fotožurnalizma kao karijere.

Potreba da dokumentuje i pokaže promjene u postkonfliktnom društvu i okruženju, da radi na društvenim temama, kao i pričama o svakodnevnom životu, postali su njegova trajna odrednica. Fotografijama nastoji da potakne gledatelja da razmišlja, pokrene empatiju ili da nadu.

Osnivač je Udruženja "BH fotografi", jedinstvenog udruženja fotografa u BiH. Njegovi radovi, pored BiH, bili su izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Španiji, Srbiji i Turskoj.

Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja, kao što su drugo mjesto Sportska foto priča "Pictures of the Year International" 77-godišnji najprestižniji međunarodni konkurs za fotoreportere. Pobjednik u kategoriji internet "Unicef godišnja nagrada 2019." nagrada za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta. Prvo mjesto "Fokus award 2018." Međunarodni festival fotografije, te prvo mjesto "Beta fotografija godine 2018.", konkurs za najbolju novinsku fotografiju u jugoistočnoj Europi.

Na konkursu "Fotografija godine u BiH 2012." osvojio je nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji "Press". Na istom takmičenju 2011. godine osvojio je nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji "Press" koja je osvojila i počasnu Grand Prix nagradu za najbolju fotografiju na konkursu.

Izložba će biti otvorena u 20 sati, a moći će se pogledati do 10. augusta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo