Svijet     | 03.07.2020. 10:40 |

Kina imenovala novog čelnika Ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu

FENA Internet

PEKING, 3. jula (FENA) - Kina je imenovala zvaničnika koji je postao poznat tokom slamanja protesta u zemlji za direktora svog novog ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu, javila je u petak državna novinska agencija Xinhua.

Zheng Yanxiong (57), donedavno je obavljao dužnost generalnog sekretara komiteta Komunističke partije za pokrajinu Guangdong, ekonomski jaku regiju na granici s Hong Kongom.

Nova sigurnosna agencija uspostavljena je na osnovu zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina uvela u ovoj sedmici u Hong Kongu kojim bi se sankcionirala krivična djela secesije, subverzije, terorizma i dosluha sa stranim silama kaznama i do doživotne robije, otvarajući put za više autoritarnu eru u najslobodnijem kineskom gradu.

Zheng je izazvao kontroverze na svojoj ranijoj poziciji partijskog čelnika grada Shanweija u Guangdongu zbog njegovog stava prema demonstrantima u selu Wukan.

Mještani su tražili odštetu za zemlju koju im je zaplijenila vlada i izabrali su komitet koji bi zastupao njihova prava. Oni su također izrazili svoje pritužbe stranim medijima.

Video snimci koji su „procurili“ s internog sastanka vlade u to vrijeme pokazuju Zhengove žestoke kritike mještana i njegovu izjavu da su strani mediji „truli“.

Zheng, koji nikada nije obavljao zvaničnu dužnost izvan Guangdonga, bio je zamjenik ministra nadležnog za propagandu u toj pokrajini između 2013 i 2018.

Li Jiangzhou i Sun imenovani su za Zhengove zamjenike, javila je Xinhua, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu