Bosna i Hercegovina     | 05.07.2020. 10:50 |

U općinskoj upravi nadaju se da će Stolac uskoro dobiti status grada

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Iz općinske uprave u Stocu nadaju se da će uskoro u proceduri biti zakon kojim tu općinu treba i administrativno proglasiti gradom.

Stolac kao destinaciju u Bosni i Hercegovini sa šarmom bogate kulturne baštine početkom juna su ponovno počeli posjećivati turisti nakon perioda izolacije uslovljene planetarnom pandemijom koronavirusa.   

Više je lokaliteta, kulturnih dobara, zanimljivo posjetiocima na ovom području bogatom nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Neki od njih su nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, historijsko područje Stari grad, helenistički grad Daorson u Ošanićima, arheološko područje Badanj u Borojevićima, grob Moshe Danona sa okolnim prostorom i havrom na Krajšini, graditeljska stambena cjelina Begovina, javno ljetno kupalište Kupaje, Čaršijska džamija s Čaršijom te korito Bregave s mlinicama, stupama i mostovima.

Upravo te lokacije navela je i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kada se na sjednici 25. juna ove godine izjašnjavala i podržala inicijativu sadašnje Općine za donošenje zakona kojim bi ta sredina i administrativno dobila gradski status.

- Utvrđeno je da Općina Stolac ispunjava uslov da se gradom proglasi kao općina koja je od posebnog historijskog i kulturnog značaja, a u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH - saopćeno je nakon te sjednice Vlade.

Instanca koja daje zadnju riječ o svakom pa i zakonu ove vrste je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Stolac nije jedina općina u FBiH koja je zadnjih godina podnijela inicijativu za administrativno proglašenje gradom.

Samo u prvoj polovini prošle godine, sedam općina dobilo je takav status: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće

Brčko - Učenici pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Tužiteljstvo HNŽ-a: Identificirano i lišeno slobode nekoliko osoba

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'