Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 12:54 |

U narednih sedam dana dogovor o zajedničkom nastupu na izborima u Srebrenici

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 3. jula (FENA) – U narednih pet do sedam dana treba da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu stranaka sa srpskim predznakom na izborima u Srebrenici – rečeno je danas nakon sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednicima političkih partija iz tog bh. entiteta i šefovima klubova političkih partija zastupljenih u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Ona je na konferenciji za novinare precizirala da sporazum treba da se postigne na lokalnom nivou kada je u pitanju Srebrenica, za koju je rekla da je jedno od “strateških mjesta”. 

-Mislim da smo donijeli određene jasne stavove, kao što smo ih i imali u proteklom periodu i ovo predstavlja poziv našim političkim partijama da u narednih nekoliko dana postignu dogovor - istakla je Cvijanović navodeći da su utvrđeni rokovi i aktivnosti koje treba provesti. 

Kada su u pitanju pripreme za izbore u Mostaru, navela je da je situacija nešto drugačija, jer bi se izbori u tom gradu trebalo da održe nakon višegodišnje blokade. 

-Iskazali smo nezadovoljstvo položajem srpske zajednice u Mostaru i potrebu da se riješi pitanje konstitutivnosti u kantonima, generalno u Federaciji BiH - rekla je Cvijanović. 

Prepustit će, dodala je, parlamentrnih klubovima da obave dodatne konsultacije u vezi s donošenjem Izbornog zakona. 

-Kakav god bio ishod u vezi s usvajanjem tog zakona želimo zajednički nastup i za grad Mostar - dodala je entitetska predsjednica navodeći da to treba da zna srpska zajednica u tom gradu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana