Kultura     | 03.07.2020. 17:02 |

U utorak u Potočarima predstavljanje slikarskog opusa 'Exodus' Safeta Zeca

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, 7. jula u Potočarima će predstaviti “Exodus”, slikarski opus jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, Safeta Zeca.

Opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela -  “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”, a iz Italije je, uz podršku Grada Sarajeva, dopremljen u Potočare.

Na ovim platnima autor je radio posljednjih 20 godina, inspirisan pijetetom prema ljudskim tragedijama - tragedijom Srebrenice, tragičnom ljubavnom sagom sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, i  temi odlaska i bježanja, sa fokusom na djeci kao posebnim žrtvama, u kojoj triptih “Dijete” inspirisan poznatom pričom nastradalog dječaka Alana aludira na savremenu tragediju migranata.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je danas na pres-konferenciji da je "naša obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama  da  tragediju u Srebrenici trajno ugradimo u kolektivnu memoriju, da pamtimo, podsjećamo, opominjemo".

- Ali i da ukažemo kako je važno i koliko je moguće svakodnevno graditi i promovisati mir, međusobno uvažavanje i otvoreni dijalog, koji nam je danas više nego ikad potreban - istakao je gradonačelnik Sarajeva.

Naglasio je da međusobna saradnja Grada Sarajeva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari doprinosi procesu tranzicione pravde u BiH i regiji, borbi protiv negiranja počinjenih i pravosnažnim presudama utvrđenih ratnih zločina i sprečavanju revizionizma.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić izjavio je da je bilo izuzetno važno početi okupljati velika imena bosanskohercegovačke umjetnosti oko Memorijalnog centra.

- Pored presuda i istraživanja genocida, umjetnost je naš najsnažniji saveznik na putu širenja istine o Srebrenici. Zbog toga smo odlučili da umjesto puta na kojem je tematika genocida prijetila da postane pitanje od skromnog lokalnog značaja, izaberemo put gdje Srebrenica nosi trajnu i globalno relevantnu poruku. Naš akademski slikar Safet Zec je svojim radom pokazao da upravo razumije tu stranu ove naše priče i veliko nam je zadovoljstvo što su njegova djela danas ovdje - poručio je Suljagić.

Podsjećajući da je i sam kao tek rođena beba bio u majčinim rukama u zbjegu 1943., maestro Safet Zec je objasnio svoju kontinuiranu fascinaciju "slikom majke ili njenom rukom koja steže i uza se privija krpeni zamotuljak, to živo ili neživo biće,  kao mjestom svog stalnog slikarskog zanimanja".

- Razumljivo, sve ovo će potpuno određivati, utemeljiti u meni sve strahove, svu ekstremnu osjetljivost, sentiment, ljubav, stalni pokušaj bijega negdje. Nekamo od svega, mene ovakvoga, naravno ne shvatajući, da je sve to u meni i da bijega nema - izjavio je Zec, govoreći o najličnijim motivima i osjećajima koji su utjecali na njega u stvaranju ovog opusa.

Kao motiv i inspiraciju za cijeli opus "Exodus" Zec je postavio  pitanje može li se od duboke ljudske i umjetničke potrebe, od vještine i majstorstva i snage slikarskog jezika, sačiniti "lice jedne tragedije" koje će pomoći da se nikada više ne ponovi besmisao i dubina boli ove ljudske patnje.  

Na pres-konferenciji, BH Pošta predstavila je i poštansku marku sa motivom djela “Zagrljaji/Embraces“ maestra Safeta Zeca koja će biti puštena u promet na dan otvaranja izložbe.

Opus "Exodus" zvanično će biti predstavljen u utorak, 7. jula, s početkom u 17.00 sati u bivšoj Fabrici akumulatora, a postavka će trajati tri mjeseca.

Federalna novinska agencija (FENA) je medijski pokrovitelj izložbe. Direktor Agencije, Elmir Huremović kaže kako je čast biti dio ovog projekta.

-Smatramo da sjećanje na genocid u Srebrenici mora biti naša trajna misija i da je obaveza svakog javnog i odgovornog medija podržavati sve aktivnosti u tom pravcu - poručio je Huremović. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'