Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 15:52 |

Epidemiološka situacija u Brčkom se usložnjava

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. srpnja (FENA) - Epidemiološka situacija u Brčkom se posljednjih desetak dana usložnjava, a od početka epidemije zaražena je 31 osoba, kazao je u petak na konferenciji za medije predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović.

Trenutačno je aktivno deset slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih se troje nalazi na bolničkom liječenju, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Apeliram još jednom na građane da se maksimalno pridržavaju mjera i naredbi, posebice u pogledu zaštitnih sredstava, držanja distance te korištenja dezinfekcijskih sredstava na način kako je to ranije propisano. Ako se situacija i dalje bude usložnjavala, nije isključeno vraćanje na snagu pojedinih mjera, zato je neophodno da svi budemo odgovorni i oprezni", istaknuo je Pezerović.

Ravnatelj brčanske bolnice Dušan Stokić rekao je da je nemoguće utvrditi nultog pacijenta, odnosno tko je od koga zaražen, stoga je trenutačna situacija, prema njegovom mišljenju, rizičnija od one koja je bila u ožujku i travnju.

"Tada smo imali dosta ljudi u izolaciji i mnogobrojne mjere na snazi. Sve je bilo puno izvjesnije. Sad imamo situaciju da je virus prisutan u zajednici, prelazi s jedne osobe na drugu, za razliku od ranije, kada je virus bio unesen izvan naše lokalne zajednice", naveo je Stokić.

On je dodao da se u bolnici trenutačno nalaze tri pacijenta zaražena koronavirusom.

"Mi smo u posljednjih nekoliko dana primili tri pacijenta. Zgrada plućnog je i dalje u funkciji za pacijente s covidom-19, mada je sada na katu u toj zgradi i plućni odjel jer mi nemamo više prostora niti možemo onaj način organizacije držati vječno. Evidentno je da moramo živjeti s virusom, napraviti organizaciju u zdravstvenom sustavu koja će biti na dulje staze", naveo je Stokić.

Istaknuo je da je ključna odgovornost svakog pojedinca.

"Ako ne budemo imali to, nećemo se lako izboriti s virusom. Možemo doći u situaciju da imamo veliki broj zaraženih i slom zdravstvenog sustava, bez želje da stvaram paniku. Moje mišljenje je da neke mjere treba vratiti jer možemo očekivati da će u idućim danima biti još pozitivnih. Neki pacijenti nemaju ni tipičnu kliničku sliku, odnosno simptome covida-19, što nama u zdravstvu stvara dodatnu teškoću i potrebu za oprezom. Od jučer smo uveli testiranje svih pacijenata koji će ležati u bolnici. Obrada se vrši u prijamnim ambulantama i hitnoj službi i, kada se pokaže da je negativan, pacijent ide na odjel", pojasnio je Stokić.

On je dodao da bolnica ima još 270 testova na koronavirus te da će zatražiti nabavu dodatnih 500 do 1.000 testova, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo