Bosna i Hercegovina     | 04.07.2020. 12:01 |

Komšić: Ivancov atakuje na zakone i odluke države BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da poruka ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kojom iskazuje nepoštovanje spram odluka institucija države Bosne i Hercegovine a koje su donesene potpunim konsenzusom u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina, loša je i nediplomatska poruka. 

Naveo je da takav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

- S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene. Ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to - smatra Komšić.

Dodao je da ambasador Ivancov možda misli da može u BiH voditi agresivnu anti-Zapadnu, anti-demokratsku politiku kako to njegova zemlja radi u Srbiji, kako to sada rade u Crnoj Gori pokušavajući da je destabiliziraju, i kako su pokušavali u Sjevernoj Makedoniji, ali ga podsjeća da je on samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. 

- Njega ne bi trebalo da se tiču NATO integracije Bosne i Hercegovine, niti ima šta da komentira odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela - poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Češka će predložiti zabranu uvoza ruskog i bjeloruskog žita u EU

Scholz neće čestitati Putinu izbornu pobjedu

Ukrajina oborila 17 od 22 ruska drona iznad devet ukrajinskih regija

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti