Svijet     | 04.07.2020. 17:58 |

Erdogan: Odlučni smo u pretvaranju Turske u centar zdravstva triju kontinenata

FENA Internet

ISTANBUL, 4. jula (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja odlučna u nakani da postane zdravstveni centar triju kontinenata, javlja Anadolu Agency (AA).

U istanbulskom kvartu Kartal danas je svečano otvorena novoizgrađena Gradska bolnica “Dr Lutfi Kirdar“, a turski predsjednik Erdogan je na ceremoniji istakao kako je pandemija COVID-19 u svijetu odnijela skoro 550.000 ljudskih života i još jednom potvrdila važnost ulaganja u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu.

“Željeli smo da ova nova bolnica bude dostojna ljepote Istanbula, ali i posebno da bude otporna na zemljotrese i ekološki usklađena“, kazao je Erdogan i dodao da je u prizemlju bolnice ugrađeno 855 izolatora zbog kojih je to jedna od najotpornijih građevina u gradu na Bosforu.

Bolnica je kompleks koji se sastoji od pet građevina koje imaju 302.000 metara kvadratnih pokrivenog prostora, parking, konferencijsku dvoranu, zelene površine i druge popratne sadržaje.

"Ova bolnica opremljenošću spada u red najprestižnijih bolnica u kojoj planiramo godišnje liječiti 3,5 miliona bolesnika i hospitalizirati 150.000 pacijenata. Godišnje planiramo u ovo j bolnici vršiti po 100.000 operativnih zahvata, uključujući i operacije karcinoma. Dodatno ćemo izgraditi i onkologiju sa 150 kreveta i dodatno proširiti ovaj kompleks“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je Turska ambiciozna u nakani razvoja zdravstvenih kapaciteta i infrastrukture, Erdogan je kazao da su gradske bolnice u toj zemlji već sada “broj jedan“ u Evropi, a među najprestižnijim u svijetu.

“Najrazvijenije zemlje svijeta su nespremne dočekale pandemiju, ali mi smo se vodili vrijednostima vlastite civilizacije i stalno govorili i radili na jačanju zdravstvenog sektora. Turska je u borbu protiv pandemije ušla s armijom od 1.100.000 zdravstvenih radnika. Dodatno smo ojačali našu zdravstvenu infrastrukturu i kapacitete. Provedenim mjerama smo uspjeli ući u red zemalja s najmanjom stopom smrtnosti tokom pandemije", kazao je Erdogan.

Naglasivši kako Turska nije imala probleme s nedostatkom medicinske i zaštitne opreme tokom pandemije, Erdogan je kazao da je ta zemlja počela proizvoditi i širom svijeta izvoziti respiratore i zaštitnu medicinsku opremu i da oni trenutno pomažu pacijentima od Brazila do Somalije.

Erdogan je dodao da je Turska u jeku pandemije u 138 zemalja širom svijeta poslala traženu pomoć u medicinskoj opremi.

On je kazao da niti jedan pacijent nije vraćen s vrata bolnica u Turskoj, već da je sveobuhvatni zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite osigurao besplatno liječenje i testiranje na koronavirus.

"Uspješna borba protiv pandemije je otvorila dodatnu priliku za razvoj zdravstvenog turizma u Turskoj. Odlučni smo da Tursku pretvorimo u zdravstveni centar triju kontinenata. Gradska bolnica 'Dr Lutfi Kirdar' u Kartalu je još jedan veliki iskorak u tom pravcu", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je i ovom prilikom upozorio građane na važnost poštivanja preventivnih mjera tokom pandemije COVID-19 te je pozvao građane da nastave brinuti o higijeni, držati potrebnu socijalnu distancu i nositi zaštitne maske

On je također pozvao ljude da u okviru nužnih mijenjanja životnih navika u jeku pandemije prestanu i pušiti cigarete koje su također jedan od faktora koji je doveo do tako teških posljedica pandemije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo