Stranačke aktivnosti     | 04.07.2020. 18:03 |

Saopćenje za javnost BPS - Sefer Halilović

FENA Saopćenje

Bosna i Hercegovina nema drugog puta, do onog koji vodi u Evropsku uniju i NATO savez, stav je BPS-a. Političko prepiranje, koalicionih partnera i djelitelja vlasti na državnom nivou, o tome da li Bosna i Hercegovina ide ili ne ide u NATO savez, smatramo običnom predizbornom retorikom.

Nažalost, Oružane snage Bosne i Hercegovine nalaze se, finansijski, tehnološki, organizaciono i imovinsko-pravno, u strašno teškom položaju zbog čega, ionako slabašni odbrambeni bh.sistem, masovno napuštaju vojnici i oficiri. Takav sistem nije u stanju da odbrani sam sebe, niti da štiti državu te je, s tim u vezi, jasno da nije u stanju ni da bude član NATO saveza. Odgovornost za to snose ključne tri stranke koje danas, kao i prije 10, 20 i 30 godina, čine vlast na državnom nivou.

Članstvo u NATO-u nije samo politička odluka - koje također nema, već podrazumijeva i cijeli kvalitativni proces koji se, u slučaju Bosne i Hercegovine, ne događa već upravo suprotno, procesi idu u negativnom pravcu.

BPS smatra da članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, trebaju pratiti masovna izdvajanja sredstava za Oružane snage BiH, moderniziranje i uvećanje ovih snaga, povećanje njenih zakonskih i efektivnih mogućnosti i prava jer, tek nakon toga, naša država ima kapacitet za članstvo u NATO savezu. Bez jačanja našeg sistema iznutra, Bosna i Hercegovina će se svesti na slabu državu koja u članstvu traži zaštitu a ne participiranje na svjetskom i regionalnom političko-vojnom nivou.

Centrala BPS-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost BPS - Sefer Halilović

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana