Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 13:33 |

Mensur Bektić austrijskoj ministrici Zadić uručio 'Cvijet Srebrenice'

FENA Kanita Aliagić

BEČ/SARAJEVO, 10. jula (FENA) – Austrijska ministrica pravde Alma Zadić danas je u Beču upriličila prijem za predstavnike Saveza bh. udruženja u Austriji 'Consilium Bosniacum' i autora „Srebrenog cvijeta Srebrenice“ Mensura Bektića.

Bektić je tom prilikom ministrici Zadić uručio „Srebreni cvijet Srebrenice“ te pozvao ministricu da, kada se uslovi steknu, posjeti Memorijalni centar u Srebrenici.

Pojasnio je da je prepoznatljiv simbol genocida Cvijet Srebrenice, nose ga svi oni koji se sjećaju žrtava ne samo Srebrenice, nego i Višegrada, Foče, Podrinja, Sarajeva...

- Cvijet Srebrenice nose oni koji suosjećaju sa žrtvama, koji žele poslati poruku da se ne zaboravi i da se nikom Srebrenica ne ponovi – izjavio je Bektić Feni.

Iako je autor „Srebrenog cvijeta Srebrenice“ ne proizvodi ga masovno, već radi za one koji ga žele.

- Svaki cvijet koji uradim je unikatan, poseban, jer su i emocije uvijek posebne. Radim ga za pojedince i institucije koje žele cvijet kao poklon  stranim delegacijama koje dolaze u zvaničnu posjetu BH – rekao je on.

Kaže da je najviše narudžbi od bh. udruženja diljem svijeta, jer žele da to imaju, zbog sjećanja, emocija koja ih veže za domovinu, zbog svojih najmilijih koje su izgubili u ratu, „a svi smo mi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu po nekog izgubili, izgubili dio srca, duše...“

Osim tuge, cvijet Srebrenice simbolizira i nadu. Čak i cijena Srebrenog cvijeta Srebrenice ima simboliku: 117 eura, označava 11.07. Cvijet ima 11 bijelih latica, sedam komponenti, od srebra je - bijela boja označava nevinost, čistoću a svi ubijeni su bili nevini, čisti ubijeni su samo zato što su bili muslimani, zelena je njihov pokrov označava pokrov–tabute, turbane koje nose šehidi, to je boja proljeća, nade...

Prihod od prodaje namijenjen je za stipendiranje učenika i studenata iz Srebrenice. Do danas smo podijelili 57 stipendija od 500 do 700 KM, po izboru Udruženja majke Srebrenice. Ove godine je podijeljeno 14 stipendija.

Mnoge javne ličnosti, podsjeća Bektić, nose cvijet Srebrenice: Angelina Jole, Bred Pitt, premijer Taip Erdoan, premijeri Kameruna, Engleske, Malezije, premijerka Njemačke Angela Merkel i mnogi drugi širom svijeta i BiH nose taj cvijet.

Serija je ograničena na 8.372 cvjetova, i svaki cvijet ima svoj broj, certifikat kojim je obilježen broj žrtava u Srebrenici i matična knjige tih cvjetova.

Intencija je, zaključio je, da se Srebreni cvijet Srebrenice izrađuje u Srebrenici kako bi se mladi umjetnici obučavali ali istovremeno i bili uposleni i na taj način živjeli od svog rada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bektić predstavio radove na međunarodnom festivalu rukotvorina u Uzbekistanu

Zadić: BiH i zapadni Balkan su prioritet Austrije

Zadić: BiH i zapadni Balkan su prioritet Austrije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom